Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Interculturele zorgprogramma’s en expertisetraject bij GGzE
Ook in 2011 werken GGzE en Mikado weer samen om de speerpunten van de Eindhovense ggz-instelling op het gebied van interculturalisatie te realiseren. Op 23 maart is de startbijeenkomst van een expertisetraject. Tegelijkertijd voert Mikado een Interculturele Scan uit van enkele zorgprogramma’s en bijbehorende modules.


Expertisetraject
In 2011 en 2012 zullen zo’n vijftien professionals van GGzE deelnemen aan een expertisetraject. De deelnemers vormen een diverse groep bestaande uit onder andere spv-ers, woonbegeleiders en psychologen. Het expertisetraject omvat zeven bijeenkomsten, ieder met een eigen thema, zoals interculturele diagnostiek of discriminatie en uitsluiting. Doel van het traject is dat de deelnemers zich verdiepen in de specifieke thema’s en dat interculturele expertise bij GGzE zichtbaar en overdraagbaar wordt gemaakt, binnen de gehele organisatie.

Diversityproof
Tegelijkertijd onderzoekt GGzE hoe diversityproof haar zorgprogramma’s zijn en hoe ze aangepast kunnen worden voor toepassing bij een multiculturele doelgroep. Mikado biedt hierin ondersteuning door middel van een Interculturele Scan van alle modules van de zorgprogramma’s Angst & Stemmingsstoornissen, Psychose en Forensische Psychiatrie. Welke rol speelt bijvoorbeeld de Nederlandse taal in het zorgaanbod? Zijn de instrumenten, richtlijnen en vragenlijsten te gebruiken bij een multiculturele doelgroep? En op welke manier kan de familie van de cliënt meer betrokken worden bij het in kaart brengen van de hulpvraag en de daarop volgende behandeling? Op grond hiervan adviseert Mikado advies over interculturele aandachtspunten in de zorgprogramma’s. In mei dit jaar zijn de eerste resultaten van de Interculturele Scan© bekend.

Samenwerking
Het expertisetraject en de scan van de zorgmodules worden uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen Mikado en GGzE-medewerkers van de afdelingen Onderzoek & Ontwikkeling, Kwaliteit & Informatievoorziening en de afdeling Diversiteit.

Wilt u meer weten over de samenwerking tussen GGzE en Mikado? Of bent u geïnteresseerd in het expertisetraject of de interculturele scan van de zorgmodules? Neem dan contact op met Aziza Sbiti of Inge Goorts.


 Publicatiedatum: 14 februari 2011 13:26 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.