Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Nieuwe CMG 2011 is verschenen
Deze week is nummer 1 van het geheel vernieuwde vaktijdschrift Cultuur Migratie Gezondheid verschenen. Vertrouwde kwaliteit in een nieuw jasje. ZonMw ondersteunt CMG met ingang van dit jaar.

Vanaf januari 2011 geeft Mikado CMG geheel zelfstandig uit, nadat Pharos vorig jaar besloten had zich terug te trekken. Dit leek ons een goede gelegenheid om CMG in een nieuw jasje te steken en het daarmee nog aantrekkelijker te maken. CMG gaat met dit nummer de 8e jaargang in. Een vaktijdschrift van kwaliteit, met goed leesbare toegankelijk geschreven artikelen in herkenbare rubrieken. Met in ieder nummer een mix van onderzoek – nationaal en internationaal - praktijk en beleid.

CMG 1 / 2011
Mohsen Edrisi laat in dit nummer zien hoe de ervaring van armoede en honger doorwerkt in iemands psyche en relaties met anderen. De angst om zelf tekort te komen en anderen tekort te doen kan alles overheersend worden. Sander Kramer geeft een inkijkje in bijna veertig jaar denken en spreken over migranten en vluchtelingen in de ggz.
Het qatgebruik onder Somaliërs in Nederland blijkt een onderschat sociaal probleem, zo blijkt uit het onderzoek van Martha de Jonge & Clary van der Veen. En Maria van den Muijsenbergh & Bertine Vermeer ontdekten dat de deelname van migrantenvrouwen aan borstkankerscreening toeneemt, maar nog te laag is.

Verder in dit nummer een Buitenlands Signalement van Joost den Otter over hoge bloeddruk en de evidence voor (cultuursensitieve) behandeling. Marleen Foets geeft een becommentarieerd overzicht van de 39 internationale publicaties Van eigen bodem die in de tweede helft van vorig jaar verschenen. CMG bevat verder boekbesprekingen, een congresverslag en signalementen.

ZonMw ondersteunt CMG
Vanaf dit jaar werkt CMG samen met ZonMw. Die samenwerking is onder andere zichtbaar in een vaste pagina waarin ZonMw de lezers informeert over activiteiten op het gebied van diversiteit: zoals nieuwe onderzoeksprogramma’s en subsidieoproepen, verschenen rapporten en bijeenkomsten.

Noot voor de pers: voor meer informatie of het aanvragen van dit nummer, neem contact op met Mikado op 030 29 00 144 of cmg@mikadonet.nl


Bron: Mikado / CMG.Publicatiedatum: 31 maart 2011 12:27 uur


Meer informatie:
datum:  16 april 2011 16:17   naam: Rees   organisatie: vrijgevestigd therapeut
Iemand - als ik - die geprotocolliseerd leert werken, heeft die gevoeligheid van Edrisi niet voor subtiele verschijnselen als taal, geloof, heimwee, armoede, etc. Edrisi moet vaker doceren. Ben trots op deze landgenoot van mij.
datum:  12 april 2011 22:03   naam: de Jong   organisatie: vrijgevestigde psychiater
artikel over armoede is pijnlijk mooi en herkenbaar. LEES "emotionele rijping in culturele context". Daarin legt Edrisi impliciet uit wat transculturele psychotherapie is. Well done!
datum:  1 april 2011 12:12   naam: merle   organisatie: Parnassia Bavo Groep
heb het artikel van Edrisi gelezen. wonderbaarlijk hoe hij veelvoorkomende ervaringen ziet die wij in het algemeen over het hoofd zien, en op een eenvoudige wijze weet te adresseren. Inspirerend!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.