Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

April 2011: Mikado tien jaar actief!
Deze maand vieren we dat Mikado 10 jaar geleden voor het eerst naar buiten trad. Op 5 april 2001 was de eerste conferentie en werd Mikado zichtbaar voor het veld. Er is in tien jaar veel veranderd. We kijken zelfbewust en vanuit de springplank van het verleden naar de toekomst.

Het begin
Vanaf begin 2001 hadden vijf ggz-instellingen zich achter plannen voor Mikado geschaard en gingen twee medewerkers Ė psychiater Armin Voogt en medisch antropoloog Rob van Dijk Ė parttime aan de slag. De eerste conferentie op 5 april ĎInterculturele ggz: uitgesloten?í en het gelijknamige boekje gingen over uitsluiting van migranten in de ggz ťn over de vraag of een cultuursensitieve ggz werkelijk mogelijk is en hoe dan.

foto: enkele bestuursleden van Mikado tekenen stichtingsakte. Vlnr: Mieke Heringa (Altrecht), Frans Leenders (GGZ Nederland), Rob Koning (Bavo-Europoort), notaris en (half zichtbaar) Armin Voogt.

Na tien jaar
Tien jaar later is er veel veranderd. Mikado is uitgegroeid tot een kenniscentrum met een enorm netwerk in het land. We werken nog steeds samen met ggz-instellingen van het eerste uur ťn zijn daarnaast actief in andere sectoren van de gezondheidszorg. Zoals de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, huisartsen- en andere eerstelijnszorg, jeugdzorg en ziekenhuissector.

Mikado is het bovendien gelukt zich geheel zelfstandig en zonder overheidssubsidie te handhaven en uit te breiden. Met kwaliteit hoog in het vaandel en heel toegankelijk voor de professionals en zorgsectoren die we ondersteunen. Nieuw is dat Mikado met een helpdesk ook patiŽnten / cliŽnten en hun verwanten gaat ondersteunen.

Over tien jaar
Zou Mikado als kenniscentrum interculturele zorg in april 2021 nog nodig zijn? Of houdt de gezondheidszorg tegen die tijd als vanzelfsprekend rekening met (etnische en culturele) diversiteit in organisatie en zorgverlening? Hebben zorgverleners en hun leidinggevenden dan geen kennis en ondersteuning van buiten meer nodig?

Interculturalisatie lijkt wisselend hoge en dan weer lage prioriteit te hebben bij zorginstellingen, overheid en andere betrokkenen. De praktijk blijft echter onveranderd: niemand ontkomt meer aan de toenemende diversiteit van de patiŽntenpopulatie en de praktische vragen en dilemmaís die dat met zich meebrengt.

Trends en ontwikkelingen
Mikado ziet zorgelijke ontwikkelingen, maar ook kansen. Zorgelijk zijn de toename van sociale gezondheidsverschillen, het feit dat uitsluiting nog steeds een taboe is en deskundigheidsbevordering ad-hoc. Kansen zien we voor sectoren die pas aan het begin staan van interculturele zorg Ė thuiszorg, jeugdzorg, ouderenzorg. Ze hoeven het wiel niet meer opnieuw uit te vinden en kunnen effectief gebruik maken van alle kennis en inzichten. E-learning voor professionals, e-health en gebruik van social media door cliŽnten en patiŽnten bieden ook talloze kansen. Die gaan we pakken de komende tijd. Samen met iedereen die zich met hart en ziel hard maakt voor duurzame interculturele zorg.


 Publicatiedatum: 5 april 2011 15:31 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.