Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Het zomernummer van CMG 2011 is uit
Onlangs is het nieuwe nummer van vaktijdschrift CMG verschenen. Een internationaal nummer, waarin de redactie en auteurs nieuwe vergezichten proberen aan te dragen voor de interculturele gezondheidszorg.

Allereerst treft u in dit nummer de vertaling aan van een artikel in World Psychiatry, het tijdschrift van de World Psychiatric Association (WPA). Begin dit jaar publiceerden twaalf auteurs deze leidraad over geestelijke gezondheid van en ggz aan migranten. Het artikel is om een aantal redenen opmerkelijk. Er is de Europese insteek; aan het artikel werkten acht deskundigen uit Groot-BrittanniŽ mee en verder auteurs uit Marokko, Spanje, Oostenrijk en Nederland. De schrijvers (voornamelijk psychiaters) stonden onder leiding van Dinesh Bhugra, een Britse psychiater en voormalig voorzitter van de Royal College of Psychiatrists.

Het artikel bevat een compact en toegankelijk overzicht van evidence over de problemen met de geestelijke gezondheid van migranten. Ook geeft het een beknopt theoretisch kader over de invloed die migratie kan hebben op de geestelijke gezondheid van migranten, en beschrijft het enkele relevante begrippen op dit terrein zoals het verlies van cultuur, culturele identiteit en culturele congruentie.

Verder maakt u in dit nummer kennis met een nieuwe rubriek, Rencontres francophones, oftewel Franstalige ontmoetingen. Daarin introduceert Stefaan Plysier voortaan twee keer per jaar een auteur, onderzoeker of denker die vooral of uitsluitend in het Frans spreekt en publiceert.

Caroline Rijkers, Jos van Campen en Miriam Goudsmit bespreken dementie onder oudere Marokkaanse migranten, vaak een gevoelig onderwerp voor betrokkenen. Anne-Marijn Beenakker, Fijgje de Boer en Claudia Gamel schrijven over zelfmanagement bij Turkse en Marokkaanse patiŽnten met diabetes; een actueel onderwerp gezien de ramadan. Rob van Dijk en Sander Kramer discussiŽren over het vertoog over migranten, vluchtelingen en cultuur in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

Joost den Otter inventariseert in de rubriek Buitenlands signalement de laatste ontwikkelingen op het gebied van islam en gezondheid(szorg), alweer erg toepasselijk nu de ramadan weer is aangebroken.

Een nieuw jasje
Vanaf 2011 is CMG vernieuwd. Een nieuwe lay-out en structurele samenwerking met ZonMw. Voor de lezer betekent dit vertrouwde kwaliteit in een nieuw jasje. Wilt u abonnee worden? Klik hier voor meer informatie.
 Publicatiedatum: 2 augustus 2011 14:46 uur
datum:  4 december 2015 04:04   naam: waNcSzwB   organisatie: wzXe4TvY5c
ho j'/adore se dessin! c'/est vrai moi aussi si je deissne mal comme toi je te le dis ^^mais c'/est des jours on arrive pas a faire se que l'/on veut, pour moi c'/etait le cas hier bisousReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.