Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Mikado Helpdesk breidt uit met thema revalidatie
De Mikado Helpdesk ontwikkelt in opdracht van het Revalidatiefonds cultuursensitieve voorlichting en advies over revalidatie. Doel is om de drempel te verlagen voor migranten in hun zoektocht naar informatie over revalidatie en de diverse mogelijkheden voor hulp-, zorg-, en dienstverlening.

Revalideren
Door bijvoorbeeld een hersenbloeding, verkeersongeluk of een aangeboren afwijking kunnen mensen sommige lichaamsfuncties niet uitvoeren die voor anderen de gewoonste zaak van de wereld zijn. Een revalidatieproces helpt mensen dan weer te activeren om een plaats in de samenleving te krijgen.
Uit onderzoek van ergotherapeut Maurits Sloots bleek dat de uitval bij revalidatie onder migranten hoog is. Verschillende verwachtingen, onvoldoende vertrouwen, communicatieproblemen en een gebrek aan (h)erkenning van de pijnklachten zijn veelgenoemde oorzaken van uitval.

Vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar
Wanneer mensen moeten revalideren komt daar van alles bij kijken. Een keur aan medische specialisten, behandelplannen, veranderingen op het gebied van verzekeringen. Lang niet altijd gemakkelijk als je niet precies weet hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt. De Mikado Helpdesk helpt bij het inzichtelijk maken van informatie en advies over revalidatie. Ervaringsverhalen en filmpjes zorgen ervoor dat iedereen, ongeacht afkomst of etniciteit, het begrijpt en zich herkent in de voorlichting.

Website en 0800-nummer
De Mikado Helpdesk is een website en telefonische informatielijn voor mensen uit verschillende culturen die in Nederland wonen en vragen hebben over gezondheid en zorg. Goede zorg moet begrijpelijk ťn bereikbaar zijn voor iedereen. Op de site is veel informatie te vinden, filmpjes, brochures en persoonlijke verhalen over ziekten en andere gezondheidsthema's: van verzekeringen tot opvoeden, van borstkanker tot dementie. Veel informatie op de website is te lezen, luisteren of te bekijken in meerdere talen.
Mikado werkt aan de ontwikkeling van informatie over revalidatie. Begin 2012 is dit afgerond. Doel hiervan is meerledig. Via lotgenotenervaringen en audiovisueel materiaal in de eigen taal willen we patiŽnten empoweren en wegwijs maken in de revalidatiezorg. Daarnaast gaat het erom de toegeleiding tot de juiste en passende vormen van hulp- en/of dienstverlening de verbeteren.

Samenwerking
De financiering voor de voorlichting over revalidatie wordt mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds. rolex replica watches Daarnaast werkt Mikado nauw samen met Revalidatie Nederland en revalidatiecentrum Reade.

Meer weten?
Wil je meer weten over de Mikado Helpdesk of dit project? Kijk op de website of neem contact op met Wiebe de Jong of Aziza Sbiti.

 Publicatiedatum: 20 oktober 2011 10:55 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.