Steeds meer Polen in Nederland in psychische nood
Een groeiende groep in Nederland wonende Polen krijgt psychische hulp. In de afgelopen twee jaar bezochten 700 Polen een nieuwe GGZ-instelling met Poolstalige medewerkers. Zij kampen met klachten als sociaal isolement, eenzaamheid, problemen door slechte huisvesting en discriminatie.

Zelfstandig psychiater Iwona Smoktunowicz is zelf van Poolse afkomst en sinds de jaren tachtig werkzaam in Nederland. Zij besloot in 2009 in Amsterdam een nieuwe GGZ-organisatie op te richten met Pools sprekende medewerkers. Hiermee wilde ze tegemoet komen aan de groeiende vraag van psychische bijstand door in Nederland woonachtige Polen. De vraag bleek zo groot te zijn, dat er naast het filiaal op de Keizersgracht in Amsterdam ook filialen zijn geopend in Eindhoven, Deventer, Utrecht en Zoetermeer. GGZ Keizersgracht is daarmee een nieuwe en snelgroeiende ggz-instelling op de markt van interculturele zorg.

Aantal Polen onderschat
Er wonen meer dan 200.000 Polen In Nederland. Het merendeel kwam naar Nederland na de toetreding van Polen tot de EU, in 2004 en nadat het hen in 2007 werd toegestaan zonder vergunning in Nederland te werken. In een in september van dit jaar verschenen rapport van een Kamercommissie, staat dat de Nederlandse regering heeft gefaald bij het in goede banen leiden van de grote toestroom van Poolse arbeidsmigranten. Het aantal arbeidsmigranten is hierbij onderschat. Daardoor heeft Nederland onvoldoende maatregelen kunnen treffen om de grote aantallen migranten goed op te vangen. De Kamercommissie is geschrokken van het hoge aantal malafide uitzendbureaus en de veelal schrijnende huisvesting.

Problemen met inburgeren
Volgens Smoktunowicz hebben Polen die hier psychische klachten krijgen, daar veelal genetische aanleg voor. ‘Net als dat een percentage van de Nederlanders die aanleg heeft’, vertelt ze aan De Pers. Door hun verblijf in Nederland worden psychische problemen bij deze kwetsbare mensen aangewakkerd. ‘Het inburgeren kan niet goed verlopen,’ zegt Smoktunowicz, ‘Mensen komen hier in hele groepen naar toe en wonen met elkaar; ze raken geïsoleerd van de rest van de samenleving en van hun familie en vrienden in Polen. Of ze raken door verveling aan alcohol of drugs.’

Psychische hulp taboe
Het feit dat het onder Polen taboe is om psychische bijstand te krijgen, vormt een drempel naar de weg naar psychische hulp. Er zal dan ook een grote groep mensen met problemen bestaan die de weg naar de GGZ instellingen nog níet weet te vinden. Wat ook nog een drempel vormt, is dat er een verwijzing door een Nederlandse huisarts nodig is, voordat het mogelijk is naar een GGZ instelling te kunnen.

Bezuinigingen
Net als bij andere GGZ-instellingen is er de vrees voor de bezuinigingen, die de GGZ-sector hard treffen. De bij de GGZ instelling in Amsterdam werkende psychologen zijn bang dat de eigen bijdrage van tweehonderd euro mensen nog verder af zal schrikken. Daar komt bij dat een aanpassingsstoornis niet meer als psychiatrische aandoening gerekend wordt. Behandelingen zullen dus niet meer worden vergoed door verzekeraars.

Bron: De Pers.nl; MikadoPublicatiedatum: 7 november 2011 10:08 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.