Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Diabetes zelf in de hand
Hoe zorg je ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking en diabetes gezond kunnen leven en zelf de regie houden over hun gezondheid? Wat moeten ze dan weten? Wat kunnen hun naasten en begeleiders doen om daarbij te helpen? Het doel van het project ‘Diabetes zelf in de hand’ is om mensen met een verstandelijke beperking en diabetes én hun naasten en begeleiders informatie op maat te geven en zelfmanagement te stimuleren. In dit project werkt Mikado samen met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), NIVEL, Stichting Ookjij.nl en Zorgbelang Gelderland.

Digitale leeromgeving
Om de doelgroepen goed te informeren over het leven met diabetes, wordt er een digitale leeromgeving ontwikkeld. Op deze site is aangepaste informatie te vinden voor mensen met een verstandelijke beperking, over uiteenlopende thema’s. Van medicijngebruik tot lotgenotencontact en van het leven met diabetes tot de ondersteuning van naasten en begeleiders. Het project wil op deze manier eraan bijdragen dat mensen met een verstandelijke beperking vaker de eigen regie voeren, samen met hun omgeving.

Multiculturele doelgroep
Migranten in Nederland hebben twee tot vier keer zoveel kans om diabetes te ontwikkelen dan gemiddeld. Vooral mensen met een Surinaams-Hindostaanse achtergrond zijn een risicogroep, maar ook mensen met een Marokkaanse, Antilliaanse en Turkse achtergrond. Bij het ontwikkelen van de digitale leeromgeving wordt dan ook nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen en behoeften van een multiculturele doelgroep. Dat gebeurt nu nog te weinig, zo bleek onlangs uit onderzoek van TNO.

Meer weten?
Het project Diabetes zelf in de hand wordt gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.
Lees meer over het project in deze factsheet. Of neem contact op met Aziza Sbiti van Mikado, a.sbiti@mikadonet.nl.

 Publicatiedatum: 12 juni 2012 15:40 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.