Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Mikado Helpdesk lanceert nieuw gezondheidsthema: autisme
Hoewel autisme in alle culturen en onder alle lagen van de bevolking even veel lijkt voor te komen, zijn migranten ondervertegenwoordigd in de autismehulpverlening. Om de kennis onder migranten omtrent autismespectrumstoornissen te vergroten zijn De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Mikado onlangs een speciale voorlichtingscampagne gestart. Naast een meertalige brochurereeks en DVD, hebben de NVA en Mikado een nieuw thema over autisme op de Mikado Helpdesk opgezet om migranten beter te informeren.

Moeilijk bespreekbaar
Fred Stekelenburg, directeur van de NVA: 'Wij merken dat autisme relatief onbekend is onder Turkse en Marokkaanse migranten en dat zij de weg in de Nederlandse autismehulpverlening vaak ook niet goed weten te vinden. Ook blijkt autisme een moeilijk bespreekbaar onderwerp te zijn. Sommige ouders schamen zich voor hun kind met autisme. De NVA wil met deze campagne zorgen dat de informatie over autisme beter bereikbaar en begrijpelijker wordt.'

Helpdesk
Dankzij de samenwerking tussen de NVA en Mikado is autisme een nieuw thema op de landelijke Mikado Helpdesk. De Helpdesk biedt toegankelijke informatie en advies voor iedereen, ongeacht etnische of culturele achtergrond. Informatie op de Helpdesk varieert van schizofrenie tot verzekerd zijn, van borstkanker tot ouderenzorg. Mikado streeft ernaar het aantal specifieke gezondheidsthema’s steeds verder uit te breiden. Zo werd onlangs ook het thema revalidatie gelanceerd.

Mix
Aziza Sbiti van de Mikado Helpdesk: 'De helpdesk hanteert altijd een mix van communicatiemiddelen, dat is erg belangrijk bij interculturele communicatie. Vertaalde brochures, meertalige films, ervaringsverhalen. Ook persoonlijk contact is belangrijk, daarom kunnen mensen altijd rechtstreeks mailen of bellen met een gratis telefoonnummer.'

Brochures en DVD
De NVA maakte eerder vier brochures over autisme die zijn vertaald en gedrukt in het Turks en Arabisch. Het gaat om een algemene brochure ‘Wat is autisme?’ en om drie brochures over autisme bij peuters, kinderen en pubers. Ook is de dvd ‘Als autisme niet opvalt’ ondertiteld in het Nederlands, Turks en Arabisch. In deze film, al jaren een enorm succes, komen ouders en hulpverleners aan het woord, die vertellen over hun persoonlijke ervaringen met autisme. Alle brochures en een fragment van de film zijn in meerdere talen nu beschikbaar via de autisme pagina's van de Mikado Helpdesk. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de NSGK voor het gehandicapte kind.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over dit project of over de Mikado Helpdesk? Dan kunt u contact opnemen met Wiebe de Jong of Aziza Sbiti.

 Publicatiedatum: 23 juli 2012 15:15 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.