Betere en veilige zorg met de Z-app
Zelf invloed op betere en veilige zorg. En niet meer bij iedere zorgverlener opnieuw al je gegevens in hoeven te voeren. Dat waren voor het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en samenwerkingspartners de belangrijkste redenen op de Z-app te ontwikkelen.

Hoe werkt het?
De gratis z-app (spreek uit: zet-epp) is een zorg-applicatie waarmee zorggebruikers al hun medische gegevens in een beveiligde omgeving kunnen opslaan op hun telefoon of computer en kunnen delen met zorgverleners. Je slaat bijvoorbeeld op in de Z-app welke zorg je nodig hebt, welke medicijnen je slikt, welke hulpmiddelen je gebruikt en wie je zorgverleners zijn. Op deze manier kom je als zorggebruiker goed voorbereid bij bijvoorbeeld een intakegesprek. Er zijn niet langer onduidelijkheden over de benodigde zorg en het is niet nodig om telkens dezelfde vragen te beantwoorden bij verschillende zorgverleners. En het biedt de mogelijkheid om een gesprek thuis goed voor te bereiden, bijvoorbeeld met hulp van familie.

Als taal een probleem is
Taal kan een flinke drempel zijn naar goede zorg. Ook als je de Nederlandse taal in eenvoudige mate beheerst, kan het moeilijk zijn om goed uit te leggen wat je klachten zijn, welke medicijnen je gebruikt of welke zorg je al hebt gehad. Juist voor (oudere) zorggebruikers die het Nederlands niet of onvoldoende beheersen, is de Z-app heel bruikbaar. Samen met kinderen en naasten kunnen zij nu een gesprek voorbereiden en belangrijke informatie en zorgwensen vastleggen en informatie eenvoudig delen met zorgverleners.

Een voorbeeld
Mohammed is 72 jaar en moet binnenkort verhuizen naar een verzorgingshuis. Doordat Mohammed beperkt Nederlands spreekt, is vaak onduidelijk welke zorg hij nodig heeft. Zijn zoon Bachir spreekt gelukkig wel Nederlands, maar het is vervelend dat hij elke keer weer opnieuw aan de zorgverleners moet uitleggen wat de gegevens van zijn vader zijn, welke medicijnen hij slikt en welke zorgwensen zijn vader heeft. Samen met zijn vader vult Bachir de Z-app op zijn computer in. Alle belangrijke gegevens staan nu veilig opgeslagen op de computer. Als Mohammed naar het verzorgingshuis gaat, of naar het ziekenhuis of andere zorginstelling, hoeft Bachir maar de gegevens uit te printen en mee te nemen, of vooraf te mailen. Zo is voor iedereen duidelijk wat Mohammed belangrijk vindt bij de zorgverlening en wordt er veel tijd bespaard.

Snel en veilig
Door de vragen in de Z-app te beantwoorden, ontstaat een duidelijk overzicht over de benodigde zorg, medicatie, zorgbehoeften en –wensen. Als zorggebruiker is het dus niet nodig om dit keer op keer uit te leggen, wat tijd bespaart en de kans op fouten kleiner maakt.
Daarnaast is de Z-app beveiligd. Alleen de gebruiker heeft toegang tot de app en bepaalt wie toegang krijgt tot de privacy gevoelige gegevens.

Op de website www.z-app.nl is meer informatie te vinden over de applicatie en over hoe deze aan te vragen. Ook kan hier een filmpje met uitleg bekeken worden.

Bron: Instituut voor Verantwoord MedicijngebruikPublicatiedatum: 3 september 2012 09:24 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.