Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

'Als vitamine D zo belangrijk is voor ons, waarom horen we dat nu pas?'
Gesluierde en oudere migranten zijn bekend met vitamine D en de belangrijkste bronnen - zon en voeding -, maar weten niet dat een gebrek aan vitame D kan leiden tot gezondheidsproblemen. De voornaamste oorzaak hiervan is gebrekkige informatie. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van Mikado in opdracht van het Voedingscentrum.

Het onderzoek richtte zich op twee risicogroepen, namelijk oudere migranten met een getinte huid en gesluierde vrouwen waarvan alleen het gezicht en de handen onbedekt zijn. Daarnaast zijn familieleden en verwanten van deze groepen (volwassen kinderen, mantelzorgers) bij het onderzoek betrokken.

Panels en interviews
In panelbijeenkomsten en interviews is met in totaal 40 respondenten gesproken over informatiebehoeften en de knelpunten die zij ervaren om het advies voor extra vitamine D op te volgen. Aan de panelbijeenkomsten deden Turkse mannen, Turkse en Marokkaanse vrouwen mee en een gemengde groep van Surinaamse en Afrikaanse herkomst. De interviews zijn afgenomen met mensen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Iranese en Irakese herkomst.

Vitamine D
Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast krijgt ons lichaam vitamine D door voeding zoals vette vis, vlees, margarine en andere zuivelproducten. Voor de meeste mensen levert zonlicht samen met voeding voldoende vitamine D. Sommige groepen hebben echter meer nodig. Vanuit de overheid zijn risicogroepen benoemd die extra (10 microgram per dag) vitamine D nodig hebben. Bijvoorbeeld alle kinderen tot en met 3 jaar, alle vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar, mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun huid bedekken.

Gezondheidsklachten
Mensen met een donkere of getinte huidskleur hebben een groter risico op een tekort, doordat hun huid minder goed in staat is om zonlicht om te zetten in vitamine D. Tekorten kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals botontkalking, spierklachten, kanker en chronische vermoeidheid. Bovendien bestaat een verhoogde kans op Diabetes type 2.

‘Het komt van de zon, en van voeding’
Bijna alle respondenten waren bekend met de zon als bron van vitamine D. In het bijzonder middelbaar- en hoogopgeleiden waren goed geïnformeerd. Ze wisten over het omzettingsproces van zonlicht in de huid door zonlicht en voor vrouwen wisten in welke voeding vitamine D zit.
Er zijn geen etnisch-culturele verschillen gevonden in kennis over of gebruik van vitamine D. Wel doen leeftijd, geslacht en opleidingsniveau ertoe.

Hoofddoek
Dat er een verband is tussen een donkere huid, bedekkende kleding, weinig buiten zijn en vitamine D tekort, was in dit onderzoek alleen bekend bij enkele jonge vrouwen en hoger opgeleiden. De ouderen hadden geen idee dat je hierdoor een tekort kan ontwikkelen. Mannen wisten wat minder over de vitamine in voeding en laagopgeleide mannen konden zich het verband tussen een sluier dragen en vitamine D moeilijk voorstellen. Sommigen waren zelfs wat wantrouwig jegens de onderzoekers. Was het verband met een hoofddoek of sluier een ‘truc’ van de regering om de hoofddoek te verbieden?

Extra vitamine D
Al sinds de jaren 90 wordt onderzoek gedaan naar vitamine D gebrek onder migranten. En al lang is bekend dat sommigen preventief aanvullend vitamine D zouden moeten slikken om gezondheidsproblemen te voorkomen. De Gezondheidsraad bracht bijvoorbeeld in 2000 een advies uit om zwangere migrantenvrouwen extra vitamine D toe te dienen. Tegelijkertijd zijn deze adviezen juist bij deze doelgroepen vaak niet bekend en worden ze dus niet altijd goed opgevolgd.

Bijna geen van de respondenten gebruikt vitamine D preventief. Zij hebben nu geen klachten, dus zien niet in waarom ze extra vitamine D in supplementen zouden moeten innemen. Wel slikken enkele ouderen vitamine D, op advies van de huisarts.

'Waarom wisten wij dit niet?'
Bij het opvolgen van het advies om extra vitamine D te slikken zijn vooral gebrekkige informatievoorziening en taalproblemen een belemmering. De meeste respondenten, ook de wat hoger opgeleiden, wisten niet dat zij tot een risicogroep behoorden. Een oudere vrouw zei: 'We hebben nog steeds dezelfde huidskleur en dragen altijd al bedekkende kleding. Waar waren ze al die tijd? Als het zo belangrijk is, dan moet de overheid regelen dat we via de huisarts informatie krijgen.' Een folder werkt niet, het liefst willen mensen mondeling van hun huisarts het advies horen met uitleg. Aanvullend informatiemateriaal dient eenvoudiger en herkenbaarder te zijn.

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft, mede op basis van de bevindingen van Mikado, de informatie voor publiek en professionals aangepast. Deze is te vinden op de Vitamine D pagina's van voedingscentrum.nl. Daarnaast heeft Mikado advies gegeven over het ontwikkelen van een nieuwe folder voor deze doelgroepen, ook te vinden op voedingscentrum.nl.


Bron: Mikado (2012). Consumentenonderzoek Vitamine D-suppletie bij migranten; Voedingscentrum.Publicatiedatum: 29 oktober 2012 00:16 uur
datum:  5 november 2012 07:48   naam: Klaziena Waerts   organisatie: Gezonde Chocola
Inderdaad kan een gebrek aan vitamine D tot gezondheidsproblemen leiden.

Een hele lekkere manier om vitamine D binnen te krijgen is het eten van Gezonde Chocola. Kijk voor meer informatie op www.gezondechocola.nlReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.