Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Rookgedrag van zwangere Turkse vrouwen
Waarom blijven vrouwen van Turkse herkomst in vergelijking met andere vrouwen, vaker roken tijdens de zwangerschap? Stivoro, expertisecentrum voor tabakspreventie, vroeg Mikado om dit te onderzoeken en meer inzicht te geven in de beweegredenen van deze vrouwen. Op basis van de resultaten wil Stivoro een interventie op-maat ontwikkelen om te stoppen met roken.

Turkse zwangere vrouwen roken vaker
Aanleiding voor de vraag aan Mikado is eerder onderzoek van Stivoro in 2012 naar het rookgedrag van zwangere vrouwen. Daaruit bleek dat jonge vrouwen van Turkse herkomst in het algemeen vaker roken dan autochtone vrouwen (36 procent vs 22 procent). Opleidingsniveau, wel of niet werkzaam zijn en al jonge kinderen hebben, maakte hierin geen verschil.

Van de Turkse vrouwen die zwanger zijn geweest, heeft ruim een kwart tijdens de zwangerschap gerookt (28 procent). Dit is drie keer zoveel als bij autochtone vrouwen (9 procent). Ook slikken minder Turkse vrouwen tijdens de zwangerschap foliumzuur en zijn zij minder voorzichtig bijvoorbeeld met het eten van rauwe producten, zo toonde het Stivoro onderzoek aan. Daarentegen hebben zij geen enkele moeite om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Panelbijeenkomsten
Het Stivoro onderzoek leverde interessante cijfers op, maar geen antwoorden op de vraag ‘waarom?’. Mikado organiseerde onlangs twee panelbijeenkomsten en hield interviews. Hieraan namen Turkse vrouwen deel die zwanger zijn of het afgelopen jaar een kind hebben gekregen en roken, of hier juist vanwege de zwangerschap mee zijn gestopt. Voertaal van de panels was Nederlands, maar omdat niet alle vrouwen vloeiend Nederlands spraken, was er ook een tolk aanwezig die delen van het gesprek heeft vertaald.

In de panels en interviews is uitvoerig stilgestaan bij wat de vrouwen weten over de mogelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap en hoe zij aan deze informatie komen. Welke rol speelt de verloskundige of de huisarts hier bijvoorbeeld bij? En wat is de invloed van de sociale omgeving? Ook is gesproken over welke belemmeringen de vrouwen ervaren om te stoppen met roken. En over wat hen zou kunnen helpen om te stoppen.

Toekomst
In de panels is ook besproken of de bestaande materialen van Stivoro, zoals folders en het online stopadvies, de Turkse vrouwen bereiken en hen aanspreken. Mikado rondt binnenkort het onderzoeksrapport af en presenteert dit aan Stivoro. Zij nemen de resultaten mee in de ontwikkeling van een interventie, speciaal voor deze doelgroep.

Mikado panels
Mikado organiseert regelmatig panels om feedback te geven op allerlei aspecten van de zorg en hanteert hiervoor haar eigen methodiek. Eerder dit jaar werden bijvoorbeeld panels georganiseerd in opdracht van o.a. het Voedingscentrum.

Wilt u meer weten over de Mikado panels of over het onderzoek in opdracht van Stivoro? Neem dan contact op met Nuray Sonmez (n.sonmez@mikadonet.nl of 030 2900 144).

 Publicatiedatum: 10 december 2012 11:59 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.