Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

ActiZ en VGN leggen intercultureel fundament
Sinds begin 2012 voeren de twee brancheorganisaties VGN en ActiZ het programma Een Intercultureel Fundament uit. Samen vertegenwoordigen zij alle zorgaanbieders in de langdurige zorg, namelijk de gehandicaptenzorg, verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Mikado draagt bij aan dit fundament in twee van de tien deelprojecten.

‘Niet vanzelf’
Beide brancheorganisaties zijn al langer actief op intercultureel terrein. Toch was er een aanleiding voor dit grote programma. VGN en ActiZ: ‘we horen geregeld van zorgorganisaties dat het bereiken, binden en behouden van cliënten en medewerkers uit allochtone doelgroepen nog niet altijd vanzelf gaat. Om de leden van VGN en ActiZ hierbij te ondersteunen, bieden we kennis en kunde in dit programma. Zodat zij effectief op diverse veranderingen in de samenleving kunnen inspelen.’

Masterclasses en businesscase
Het programma bevat tien
deelprojecten
, ieder belicht een specifiek aspect van interculturele zorg. Een aantal projecten steken in op bewustwording en scholing van bestuurders, managers, staf, verplegenden en verzorgenden. Dit gebeurt via topclasses, masterclasses, leernetwerken en werkbezoeken. Ook worden zorgorganisaties ondersteund bij het maken van een maatschappelijke businesscase om de winst van diversiteit financieel zichtbaar te maken.

E-learning
Mikado draagt bij aan duurzame deskundigheidsontwikkeling door samen met NIVEO twee e-learningcursussen te ontwerpen, voor de gehandicaptenzorg en voor de VVT branche. Uitgangspunt is het eerder ontwikkelde interculturele competentieprofiel voor de langdurige zorg. De e-learning is bedoeld voor verplegenden en verzorgenden en voor leidinggevenden van teams.

Perspectief van migranten
Daarnaast voert Mikado het deelproject ‘perspectief van cliënten en personeel met migratieachtergrond’ uit. Binnenkort lanceert de Mikado Helpdesk hiertoe twee nieuwe thema’s, gehandicaptenzorg en kraamzorg. Het thema ouderenzorg wordt vernieuwd en aangevuld.

Ook komen er panelbijeenkomsten met medewerkers met een migratieachtergrond in de langdurige zorg. Over intercultureel personeelsbeleid is al veel gezegd en geschreven, maar mensen zelf zijn nog weinig aan het woord geweest. Mikado laat hun stem horen over werken in de zorg. Wat moet er gebeuren om nieuwe mensen aan te trekken, te houden, nieuwe geluiden in de zorg te krijgen en de zorg diverser te maken?

Programma Een intercultureel Fundament
Het programma Een Intercultureel Fundament loopt van januari 2012 tot juni 2013. Het wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie, en de Ministeries van VWS, BZK en OCW.

Meer info?
Wilt u meer weten over de Mikado projecten in dit programma? Neem dan contact op met Aziza Sbiti of Mariëtte Hoogsteder.

 Publicatiedatum: 28 december 2012 14:10 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.