Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'Geloven onder de regenboog'
Onlangs presenteerden Movisie en LCC Plus Projecten een handreiking voor hulpverlening aan christelijke lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, onder de titel ‘Geloven onder de regenboog’. Bedoeld voor alle professionals die werken met de doelgroep, ook wel LHBT’ers genoemd, met een christelijke achtergrond.

Op zoek naar hulp over geloof, seksualiteit en genderidentiteit
Al langer is bekend dat lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) met een christelijke achtergrond regelmatig geconfronteerd worden met afwijzende visies op homoseksualiteit en transgenderisme. Veel jongeren zoeken daarom professionele hulp bij bijvoorbeeld de GGZ of schoolmaatschappelijk werk.

Christelijke organisaties
Door de verschillende visies binnen diverse kerkelijke gemeenschappen in Nederland, is het voor hulpverleners echter niet altijd eenvoudig om hun cliënten te ondersteunen bij hun vragen rondom geloof, seksualiteit en genderidentiteit.
Er bestaan diverse christelijke LHBT-organisaties, zoals LKP, ContrariO, CHJC, Netwerk Mirre en HolyFemales.nl. Ze zijn verenigd in LCC Plus Projecten. Voor dit project werkten ze samen met Movisie.

Angst, depressie en zelfacceptatie
De handreiking bevat twaalf praktijkverhalen van ervaringsdeskundigen die vertellen over hun ervaringen. Eenzaamheid en depressieve gevoelens komen regelmatig terug. Als hulpverlener is het vooral belangrijk zicht te krijgen op het psychisch welzijn en het proces van zelfacceptatie van de cliënt. En om angst, depressie en factoren die het risico op suïcide kunnen vergroten, tijdig te herkennen.

De handreiking stimuleert hulpverleners om vooral het gesprek aan te gaan, veel vragen te stellen en samen met de cliënt verschillende ‘scenario’s’ te schetsen. De handreiking raadt het inzetten van zogenaamde ‘genezingstherapie’ af. Dit zou misschien schadelijk kunnen zijn.

Kritiek uit orthodoxe hoek
In het reformatorisch dagblad RD verscheen kritiek op de handreiking, omdat de orthodoxe visie in de praktijkverhalen onderbelicht zou blijven. ‘Het is jammer dat er niet meer homoseksuelen aan het woord komen die uit overtuiging kiezen voor een leven zonder relatie, ook als dat wél duidelijke spanningen oplevert’, schrijft journalist Michiel Bakker in het RD. De specifieke spanningen waarmee deze groep te kampen heeft, zou onderbelicht blijven. ‘De interviews kunnen nu ten onrechte de indruk wekken dat een van huis uit christelijke homoseksueel bijna automatisch uitkomt bij de progressieve opvatting dat een relatie geen enkel probleem is.’

LHBT’ers met migratieachtergrond
In 2010 publiceerde het SCP het rapport 'Gewoon anders’. Uit dit rapport bleek al dat, hoewel steeds meer Nederlanders positief tegenover homoseksualiteit staan, veel homoseksuele jongeren worstelen met depressieve gevoelens en gedachtes over zelfmoord.
Niet alleen christelijke LHBT’ers, maar ook zij met een migratieachtergrond krijgen vaak te maken met negatieve reacties vanuit hun omgeving ten opzichte van hun homoseksualiteit. Bijvoorbeeld vanwege religieuze of culturele redenen. Ook zij moeten discreet handelen om de balans tussen henzelf en hun familie staande te houden.

Handreiking downloaden
De handreiking is gratis te downloaden op de website van Movisie of LCC Plus. Bij LCC Plus is tevens een papieren versie van de handreiking te bestellen.

Bron: Movisie; LCC Plus projecten; RD; MikadoPublicatiedatum: 1 februari 2013 13:39 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.