Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Interculturele psychiatrie voor studenten Hogeschool Rotterdam
In het studiejaar 2012 / 2013 biedt Mikado voor de tweede keer de module ‘Interculturele Psychiatrie’ aan op de Hogeschool Rotterdam. Studenten van zorgopleidingen komen na hun afstuderen steeds vaker in een interculturele setting te werken. Vorig jaar benaderde de Hogeschool Rotterdam daarom Mikado met de vraag om een module te ontwikkelen en studenten beter voor te bereiden op hun praktijk.

Minor Agoog in de GGZ
De module is bedoeld voor derde- en vierdejaars studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk, Pedagogiek en Verpleegkunde, die de minor Agoog in de GGZ volgen aan het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO) van de Hogeschool Rotterdam. In het vorige schooljaar ontwikkelde Mikado deze module in opdracht van de Hogeschool. In 10 weken met hoor- en werkcolleges versterken de studenten hun interculturele competenties en maken zij zich kennis eigen over de rol van etniciteit en gender in klachten, stoornissen en hulpvragen die relevant zijn bij intake, diagnostiek en behandeling.

Thema’s die aan bod komen zijn interculturele communicatie, interculturele diagnostiek, systeemgericht werken, angst- en stemmingsstoornissen, religie en het perspectief van de cliënt. Voor de module is een reader ontwikkeld met artikelen over deze thema’s. Daarnaast gaan de studenten aan de slag met praktijkgerichte opdrachten. Daarin leren zij onder andere werken met het culturele interview.

Informatief, actueel, veel afwisseling
De module werd in het studiejaar 2011 / 2012 gezamenlijk door Mikado en docenten van het ISO uitgevoerd. De studenten waren zeer positief, de module kreeg een goede evaluatie: heel informatief en actueel. Vooral de afwisseling in thema’s, het werken met casuïstiek en rollenspellen en de expertise van de docenten werden gewaardeerd. Voor het ISO reden om de module ook dit jaar weer aan te bieden. Mikado verzorgt de module voor 100 studenten nu zelf, verdeeld over drie groepen.

‘Aan het denken gezet’
Een student: ‘Aan het begin had ik geen idee wat ik er aan zou kunnen hebben. Maar na een aantal lessen werd dit wel duidelijk. Ik ben aan het denken gezet. Over mezelf en mijn eigen cultuur, normen en waarden en het contact met andere culturen. En over de hulpverlening en met welke cultuurverschillen je als hulpverlener te maken kunt krijgen en hoe je daarmee om kunt gaan.’

Meer info
Voor meer informatie over de module Interculturele Psychiatrie kunt u contact opnemen met Nuray Sönmez (n.sönmez@mikadonet.nl).


Bron: Mikado / Hogeschool Rotterdam. Foto: Hogeschool Rotterdam. De studente aan het woord is niet afgebeeld op een van de foto's.Publicatiedatum: 1 februari 2013 17:40 uur
datum:  11 maart 2013 19:07   naam: w.landman   organisatie: asvz
Is het ook mogelijk om deze leergang particuloer te volgen, bv als post HBO?
gr. WillReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.