Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Psychische en verslavingszorg voor expats in de Randstad
International Mental Health Services, dat is de naam van een nieuw project waarin zorg aan expats centraal staat. Hard nodig, want het huidige zorgaanbod is onvoldoende afgestemdd op deze doelgroep, zo stellen PsyQ en Brijder, de initiatiefnemers. Naar verwachting kunnen in de loop van 2013 de eerste patiënten worden behandeld.

Expats in Nederland
Precieze cijfers ontbreken, maar vermoedelijk werken er momenteel zo’n 200.000 expats in Nederland. De meesten van hen wonen in de Randstad, maar ook in andere regio’s neemt hun aantal toe. In de regio Amsterdam wonen de meeste expats, schattingen lopen uiteen van 50.000 tot 100.000 personen. Den Haag volgt met circa 50.000 expats. Door de vele grote internationale organisaties in de regio Den Haag blijft het aantal expats hier groeien.

De expats zijn een gemêleerde groep afkomstig uit de hele wereld. De grootste groep komt uit Engeland en Amerika. Daarnaast is er een relatief grote Japanse gemeenschap in Amstelveen, waar een paar grote Japanse bedrijven zijn gevestigd.

Expats in zorg
Het leven als expat kent een eigen dynamiek en kan specifieke psychische problematiek met zich mee brengen. Door het vele verhuizen voelen expats zich vaak ontworteld. Dit geldt ook voor hun kinderen. Zij zijn vaak gewend zich makkelijk aan te passen aan een nieuwe cultuur en ervaren dit als meerwaarde. Tegelijkertijd vragen zij zich af waar zij thuis zijn. Andere problemen die relatief veel voorkomen zijn de worsteling met het hoge competitieniveau in het bedrijfsleven en het rationaliseren van gevoel. Vrouwelijke expats zijn vaak single en worden vaak voor de keuze gesteld van een carrière of kiezen voor een gezin.

Aangepast zorgaanbod
Omdat expats vaak maar kort in Nederland verblijven, is de gezondheidzorg en zeker de ggz hen niet altijd bekend. ‘Lastig te begrijpen en ondoordringbaar’, aldus de initiatiefnemers. Daarnaast is het huidige zorgaanbod onvoldoende op hen afgestemd, aldus Brijder en PsyQ. Zij willen hun zorgaanbod beter afstemmen, onder andere door behandeling in verschillende talen, zorg in avonduren en weekenden en deskundigheid over het leven als expat.

PsyQ en Brijder hopen in de loop van 2013 de eerste patiënten in behandeling te kunnen nemen. Ze starten met een specifiek zorgaanbod in Den Haag. In de toekomst kan dit worden uitgebreid naar Amsterdam en Rotterdam.

Bron: Brijder; MikadoPublicatiedatum: 15 februari 2013 18:52 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.