Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Ondersteuning van meerderjarigen met beperking in migrantenfamilies
Er is veel verborgen leed in migrantengezinnen met een meerderjarig familielid met een verstandelijke beperking.
Mikado is in 2013 een nieuw project gestart om ouders, volwassen broers / zussen, andere familieleden en betrokkenen te ondersteunen.


Uit zicht
Meerderjarigen met een beperking en een migratieachtergrond verdwijnen rond hun achttiende jaar vaak uit het zicht van de zorg. Dit heeft tal van mogelijke redenen, die echter niet goed in kaart zijn gebracht. In ieder geval neemt familie of andere verwanten Ė ouders, partners, (schoon)zussen - de zorg voor de meerderjarige cliŽnt vaak helemaal over, al dan niet dankzij een persoonsgebonden budget. Wat dit betekent voor de kwaliteit van bestaan is niet bekend. Bovendien worden hun mantelzorgers ouder, kunnen zij de zorg op zich blijven nemen?

Informatie, voorlichting, ondersteuning
Het doel van dit project is informatie, voorlichting, advies en ondersteuning bieden aan familieleden van meerderjarige migranten met een verstandelijke beperking om hun zeggenschap en keuzemogelijkheden in de zorg te vergroten. Mikado wil de stem van deze doelgroep meer weerklank laten vinden in de (reguliere) gehandicaptenzorg en een bijdrage leveren aan het recht op goede zorg en een betere kwaliteit van bestaan van hun verstandelijk beperkte familieleden.

We zetten hier onder andere de Mikado Helpdesk voor in, die wordt ingericht met een nieuw thema 'meerderjarigen met een beperking'.

Mede mogelijk gemaakt doorÖ
Mikado voert dit project uit in samenwerking met Stichting Kleur in de Zorg (KIZ) en lokale / regionale en landelijke organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, NSGK voor het gehandicapte kind, Fonds Verstandelijk Gehandicapten en SKANfonds.

Meer weten of samenwerken met ons in dit project? Neem contact op met MariŽtte Hoogsteder m.hoogsteder@mikadonet.nl of Wiebe de Jong w.dejong@mikadonet.nl, telefoon 030 2900144.

 Publicatiedatum: 28 februari 2013 17:45 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.