Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Psychologen en psychiaters bekennen kleur, en dan?
Uitsluiting doet pijn en bedreigt de ontwikkeling van identiteit. Maar er is nauwelijks kennisoverdracht over de mechanismen achter uitsluiting. Niet in opleidingen en niet voor algemeen publiek. Het is daarom moeilijk voor een individuele psycholoog of psychiater om in eigen dagelijkse praktijk uitsluiting systematisch tegen te gaan. Dit bleek op de tweedaagse conferentie ‘Identiteit, professionals bekennen kleur’ van het NIP en NVvP in Amsterdam eind 2012. Mikado was erbij.

De sectie Interculturalisatie van het NIP en de afdeling Transculturele Psychiatrie van de NVvP organiseerden op 30 november en 1 december 2012 een tweedaagse conferentie over identiteit. Het was een vervolg op een eerder congres over uitsluiting eind 2009.
De drukbezochte conferentie had als doel ‘processen en mechanismen van uitsluiting te verduidelijken en de gevolgen daarvan op identiteit en identiteitsontwikkeling, gezondheid, deelname aan de maatschappij, kansen op arbeid en onderwijs.’ Het was een groot succes, aldus de organisatoren.

Universeel en hardnekkig
Over identiteit en uitsluiting bestaat een klein maar robuust terrein van wetenschappelijk onderzoek. Keynote sprekers zoals de hoogleraren Maykel Verkuyten, Gloria Wekker Ramacharan Tripathi en Fons van de Vijver gaven een compacte inkijk in theorieën en empirisch onderzoek. Psychiater Glenn Helberg en psychotherapeut Fernanda Sampaio de Carvalho gaven een inkijkje in de praktijk van kinderen in minderheidsposities die hun identiteit moeten ontwikkelen. Met alle dynamiek van dien, met verliezen en conflicten, kracht en kansen.

De conferentie maakte pijnlijk duidelijk dat discriminatie en uitsluiting keihard zijn aangetoond en erg hardnekkig zijn. Ontkenning en verzwijging horen erbij, zowel door meerderheden als door minderheden. Mensen die wegens hun groepsidentiteit - als vrouw, migrant, homoseksueel - worden uitgesloten, minimaliseren hun dagelijkse ervaringen, aldus Verkuyten. De psychologische en sociale kosten van erkenning zijn vaak te hoog.

Collectieve beeldvorming
Wekker liet dit zien aan de hand van voorbeelden uit haar eigen leven. Ze verklaarde ook de typisch Nederlandse kant van de ontkenning. Over mannelijkheid, vrouwelijkheid en ras / etniciteit bestaan collectieve beelden in onze samenleving, die erg dwingend zijn als een soort onbewust cultureel archief. ‘Het is toch onmogelijk dat vierhonderd jaar kolonialisme geen sporen zou hebben achtergelaten in ons culturele archief?’ Tegelijkertijd zijn de mechanismen erachter slecht gekend, er is nauwelijks kennisoverdracht over. In een land waar ‘iedereen gelijk is’, mag racisme en uitsluiting niet bestaan en worden dus ontkend. Maar bewustwording is noodzaak, zeker voor psychologen en psychiaters. Eigenlijk voor iedereen die tot een bevoorrechte groep behoort, aldus Wekker. Alleen dan komt er ruimte voor verandering.

Nieuwe generatie
Er waren weinig psychiaters, maar veel jonge psychologen en psychologiestudenten. Als nieuwe generatie lieten zij zich duidelijk horen. Ze klaagden over het gebrek aan maatschappelijke relevantie van hun opleiding ‘waarom leerden we hier niets over?’ Ze voelden zich duidelijk gevoed en geďnspireerd door de conferentie.
Tegelijkertijd was er soms onmacht voelbaar, onder hen die zich al decennia met dit thema bezig houden. Veel aanbevelingen, opgesteld door de organisatoren, zijn niet alleen hard nodig, maar al zo vaak genoemd, dat de vragen blijven. Hoe dan? Door wie? Wanneer?

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst verschijnt in april in het tijdschrift De Psycholoog, te downloaden via de NIP website.


Bron: Mikado; Psynip.nl; De PsycholoogPublicatiedatum: 5 maart 2013 10:43 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.