Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Dadels en McDonalds
Moeders op islamitische basisscholen zijn zich bewust van het belang van een gezonde leefstijl en kennen het verband tussen (on)gezonde voeding en overgewicht. Hun kennis over de noodzaak van bewegen is beperkt, net als de praktische mogelijkheden om zelf of hun kinderen te laten sporten of bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek van VUmc en de Hartstichting onder leiding van Ivan Wolffers, onlangs verschenen onder de titel Dadels en McDonalds.

Overgewicht onder kinderen komt steeds meer voor. Onder alle kinderen, maar kinderen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse ouders kampen relatief vaak met overgewicht. Omdat moeders een bepalende rol hebben in het voedingspatroon en de leefstijl van hun kinderen, zette het VUmc samen met de Hartstichting een onderzoek op naar de behoefte en kennis van moeders op islamitische basisscholen.

Moeder én onderzoeker
Bijzonder aan dit onderzoek is dat de moeders zelf onderzoekers waren. Er is gewerkt volgens de methoden van participatief onderzoek (PAR): in interactieve bijeenkomsten gingen de moeders met elkaar in gesprek over thema’s die zij zelf belangrijk vonden en onderzochten zij elkaars kennis en oplossingen. Via creatieve werkvormen met films, beeldmateriaal, oefeningen en rollenspellen.

Aan bod kwamen bijvoorbeeld het berekenen van je BMI, suiker in frisdrank en thee, ontbijten en de relatie tussen voeding en opvoeding. Na afloop zijn via validatie de resultaten uit het onderzoek getoetst.

Het belang van gezonde leefstijl
In de bijeenkomsten werd snel duidelijk dat de moeders veel waarde hechten aan een gezonde leefstijl. Ze zijn redelijk goed op de hoogte zijn van de effecten van (on)gezonde voeding en de algemene oorzaken van overgewicht. Hun kennis over (over)gewicht bij jonge kinderen en baby’s was beperkt. Hun vragen lagen vooral op het vlak van voeding en opvoeding en veel minder op het vlak van sport en bewegen.

Schatting van de moeders van de hoeveelheid suiker in verschillende dranken.
(bron: rapport Hartstichting)


Gastvrijheid en eten
Hoewel de leefstijl van islamitische gezinnen in de meeste opzichten niet anders is dan van autochtone gezinnen, komen ook verschillen naar voren. Deze verschillen hebben vooral te maken met opvattingen over gastvrijheid, eetpatronen en recepten die specifiek zijn voor de cultuur, de verschillende rollen van vaders en moeders bij de opvoeding van de kinderen en sociaaleconomsiche omstandigheden. De invloed van deze aspecten op leefstijl worden in een vervolgonderzoek nader bekeken.

Na deelname aan de bijeenkomsten, zijn moeders zelf activiteiten gaan opzetten. Zo hebben zij kookworkshops en wekelijkse sportactiviteiten voor en door moeders in de gymzaal van diverse scholen georganiseerd.

Toolkit
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om een toolkit te ontwikkelen voor professionals uit de zorg en het onderwijs. Deze toolkit bevat praktische handvatten om moeders te betrekken bij een gezonde leefstijl en activiteiten op school.

Het volledige rapport is hier te lezen.

Bron: Hartstichting, VUMcPublicatiedatum: 12 april 2013 10:15 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.