Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Samenwerken bij langdurige zorg in Nederland en China
Beter zicht op ontwikkelingen en mogelijkheden voor samenwerken en ondernemen in de langdurige zorg en welzijn in China en Nederland. Dat is het doel van de nieuwe website karakters.org. De website werd gelanceerd op 10 februari dit jaar, de start van het nieuwe Chinese jaar 4710. Mikado vroeg Jan Booij, een van de oprichters, naar de ideeën achter de website, de ontvangst en de plannen voor de toekomst.

Karakters.org is ontwikkeld voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelingen in de langdurige zorg in China en Nederland. Jan Booij: “Direct na de lancering kwamen er veel reacties binnen en de site wordt nog steeds goed bezocht. De bezoekers zijn een gevarieerde club mensen. Van professionals uit de zorg, organisaties die een verbinding willen maken met China, geïnteresseerden uit Azië, medewerkers van brancheorganisaties en bijvoorbeeld architecten. Ook hebben de ambassade in Beijing en het ministerie van VWS hun interesse getoond.”

Werelden verbinden
De vergrijzing is, net als voor Nederland, een zéér belangrijk vraagstuk voor China. Vanuit China wordt met bewondering en respect gekeken naar de organisatie en deskundigheid van de gezondheidszorg in Nederland. De oprichters willen met hun kennis van en relaties met China, deze twee werelden verbinden. Het gaat daarbij nadrukkelijk om leren van elkaar. Nederland loopt voorop in nieuwe concepten, de wijze van financieren, indicatiestelling en organisatie, maar ook in kennis, vaardigheden, methoden en opleidingen. Daarnaast ontwikkelen we hier veel nieuwe hulpmiddelen en andere producten. Tegelijkertijd kan de Nederlandse langdurige zorg veel leren van haar partners in China. “Eigen aan organisaties in Azië is dat zij vaak veel meer denken in de lange termijn en dat ze hun eigen geschiedenis goed kennen. Er is meer 'geheugen' in organisaties. Door een sterkere ' vertelcultuur' ontstaat er veel continuïteit in kennis en expertise. Bovendien wordt er heel consciëntieus gewerkt en kan men razendsnel dingen realiseren”, vertelt Jan Booij.

“Ook de gebiedsgeoriënteerde zorg in China is voor ons interessant. Welzijn en zorg zijn daar vaak nog georganiseerd op verschillende niveaus: van nationaal tot districts- en straatniveau. Dat levert interessante vormen van zorg op. Dit sluit aan bij de ontwikkelingen in Europa, waar we ook steeds meer op zoek zijn naar kleinschalige initiatieven, verbindingen in de wijken, de-professionaliserening en de-institutionalisering.”

Tot slot kunnen we leren van Chinese ouderen zelf. “Zij zijn vaak heel actief, doen aan Tai Chi en bewegen veel, passen op hun kleinkind, zijn vraagbaak. Ook zie je dat daar in het straatbeeld aandacht voor is en dat het wordt gefaciliteerd met bijvoorbeeld collectief Tai Chi beoefenen, het elkaar ontmoeten, bewegingsapparaten in het straatbeeld, of in de avond dansen op straat.”

Toekomst
In 2013 richten de initiatiefnemers van de site zich op het samen brengen van Nederlandse partijen met kennis of producten. Vooral in de ouderenzorg, zorg voor mensen met een beperking en de GGZ. Zij worden geïnformeerd over de zorg in Nederland en voorbereid op het zakendoen aldaar.

Jan Booij: “Het zou mooi zijn als we in de toekomst organisaties in Europa en China op allerlei manieren kunnen verbinden zodat zij leren van elkaar en hun kennis blijven vergroten. Op basis van wederkerigheid. Ook denk ik aan exportproducten, zoals zorgconcepten, architectuur, hulpmiddelen, opleidingen, kennis van financieringen, indicatiestelling, zorgverzekeringen, vergrijzingsvraagstukken en oplossingsrichtingen.” Chinese partners waarderen de hoge kwaliteit van welzijn en zorg in Nederland. Regelmatig zijn er signalen dat er voor Nederlandse ondernemers grote kansen liggen. “Het ingewikkelde is nog wel om dat goed vorm te geven. Wat is het verdienmodel? Waar stuur je een factuur voor? Daarvoor zijn, naar onze mening, langdurige verbindingen noodzakelijk, om vanuit daar elkaar beter te gaan begrijpen en vertrouwen op te bouwen.”

Andere media
Karakters.org is ook te volgen op Twitter en Linkedin. Op de bijbehorende blogsite verschijnen regelmatig nieuwe columns.

De website is een initiatief van Dirk Aleven partner van MeetIn. Jan Andriessen, managementconsultant en interim manager in de zorg en Jan Booij, eigenaar van Jan Booij Advies.

Bron: Jan Booij, www.karakters.orgPublicatiedatum: 6 juni 2013 08:48 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.