Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
De Ramadan is voor moslims vaak het hoogtepunt van het jaar, maar niet zonder gezondheidsrisico’s. Vooral voor (chronisch) zieken, zwangere of zogende vrouwen, jonge kinderen en ouderen. Er komt steeds meer kennis en praktische informatie beschikbaar hierover. Voor moslims die meedoen aan de Ramadan en voor professionals in de gezondheidszorg.

Ramadan
Tijdens de ramadanmaand vasten veel moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Omdat de ramadan de afgelopen in de zomer viel – de komende jaren ook - is die periode erg lang. Zeker in Noord-Europa.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en als dank aan Allah. De ramadan staat in het teken van discipline, zelfbeheersing en inlevingsvermogen met mensen die het minder hebben. Tolerantie, liefdadigheid en saamhorigheid staan centraal.

Invloed op gezondheid
Mensen die een risico lopen op negatieve effecten voor hun zijn uitgesloten van hun plicht om deel te nemen aan het vasten. Zij kunnen de vastenperiode later inhalen of op een ander manier aan hun religieuze verplichtingen voldoen. Toch komt het vaak voor dat ook zij die een verhoogd risico lopen, graag mee willen doen aan de Ramadan. Deze tijd heeft behalve een religieuze immers ook een sociale betekenis.

Praktische informatie
De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor moslims die vanwege hun gezondheid of conditie niet hoeven te vasten en de mogelijke risico’s die zij lopen als ze dit toch doen. Zo is er voor apothekers aanvullende informatie ontwikkeld over medicijngebruik en vasten.
Zorgverzekeraar Agis en Mediq-apotheken maakten een filmpje over medicijngebruik tijdens de ramadan, in het bijzonder voor mensen met diabetes of andere chronische ziekten.Op de website Thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG is veel praktische informatie te vinden over ramadan en gezondheid.

Zwangerschap, diabetes
Arts Joost den Otter schreef voor tijdschrift CMG in 2011 een overzicht met recente wetenschappelijke studies over islam en gezondheid, waaronder enkele effectstudies over de ramadan. Zo blijkt dat bij vasten tijdens de zwangerschap de foetus wordt blootgesteld aan schommelende bloedsuikerwaarden in de baarmoeder. Met name in de eerste zes maanden kan dit schadelijk zijn voor de foetus. Jaarlijks blijken wereldwijd ongeveer een miljoen zwangere vrouwen, en daarmee hun ongeboren kind, mee te doen met de ramadan.
De relatie tussen ramadan en diabetes is het best wetenschappelijk onderzocht. De meeste artsen in Nederland raden mensen met diabetes af om mee te doen met vasten tijdens de ramadan.

Bron: Mikado; Agis; Thuisarts; CMG; Ramadantijd.nlPublicatiedatum: 12 juli 2013 15:01 uur


Meer informatie:
datum:  8 december 2015 02:39   naam: zAvZysCa   organisatie: k8mXmDTZjb
Jenni,To the best of my knowledge we are not told spflieicacly to refrain from initmate marital relations during the month of Shaban. However, we are encouraged to fast in this month and of the conditions of the fast, as you most probably already know, is that one should refrain from intimate marital relations whilst in the state of fasting, ie between dawn and sunset.I hope that helps.Ahmed
datum:  12 augustus 2013 01:17   naam: Pharmf109   organisatie: 
Hello! interesting site! I'm really like it! Very, very good!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Zorgverleners onbekend met islamitische rituelen rondom sterfte
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.