Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
De Ramadan is voor moslims vaak het hoogtepunt van het jaar, maar niet zonder gezondheidsrisico’s. Vooral voor (chronisch) zieken, zwangere of zogende vrouwen, jonge kinderen en ouderen. Er komt steeds meer kennis en praktische informatie beschikbaar hierover. Voor moslims die meedoen aan de Ramadan en voor professionals in de gezondheidszorg.

Ramadan
Tijdens de ramadanmaand vasten veel moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Omdat de ramadan de afgelopen in de zomer viel – de komende jaren ook - is die periode erg lang. Zeker in Noord-Europa.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en als dank aan Allah. De ramadan staat in het teken van discipline, zelfbeheersing en inlevingsvermogen met mensen die het minder hebben. Tolerantie, liefdadigheid en saamhorigheid staan centraal.

Invloed op gezondheid
Mensen die een risico lopen op negatieve effecten voor hun zijn uitgesloten van hun plicht om deel te nemen aan het vasten. Zij kunnen de vastenperiode later inhalen of op een ander manier aan hun religieuze verplichtingen voldoen. Toch komt het vaak voor dat ook zij die een verhoogd risico lopen, graag mee willen doen aan de Ramadan. Deze tijd heeft behalve een religieuze immers ook een sociale betekenis.

Praktische informatie
De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor moslims die vanwege hun gezondheid of conditie niet hoeven te vasten en de mogelijke risico’s die zij lopen als ze dit toch doen. Zo is er voor apothekers aanvullende informatie ontwikkeld over medicijngebruik en vasten.
Zorgverzekeraar Agis en Mediq-apotheken maakten een filmpje over medicijngebruik tijdens de ramadan, in het bijzonder voor mensen met diabetes of andere chronische ziekten.Op de website Thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG is veel praktische informatie te vinden over ramadan en gezondheid.

Zwangerschap, diabetes
Arts Joost den Otter schreef voor tijdschrift CMG in 2011 een overzicht met recente wetenschappelijke studies over islam en gezondheid, waaronder enkele effectstudies over de ramadan. Zo blijkt dat bij vasten tijdens de zwangerschap de foetus wordt blootgesteld aan schommelende bloedsuikerwaarden in de baarmoeder. Met name in de eerste zes maanden kan dit schadelijk zijn voor de foetus. Jaarlijks blijken wereldwijd ongeveer een miljoen zwangere vrouwen, en daarmee hun ongeboren kind, mee te doen met de ramadan.
De relatie tussen ramadan en diabetes is het best wetenschappelijk onderzocht. De meeste artsen in Nederland raden mensen met diabetes af om mee te doen met vasten tijdens de ramadan.

Bron: Mikado; Agis; Thuisarts; CMG; Ramadantijd.nlPublicatiedatum: 12 juli 2013 15:01 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.