Nederlandse ouderen in AustraliŽ
In AustraliŽ openen verzorgingshuizen, speciaal voor Nederlandse ouderen. In de jaren vijftig en zestig migreerden veel Nederlanders naar AustraliŽ om daar na de tweede wereldoorlog een nieuw leven op te bouwen. Een aanzienlijke groep, die inmiddels op leeftijd is en zorg nodig heeft.

Taal
Het is bekend dat wanneer mensen ouder worden, ze vaak terugvallen op hun moedertaal. Vooral bij dementie of na een hersenbloeding gebeurt dit meestal. Ook voor de Nederlandse ouderen in AustraliŽ geldt dat zij op hun oude dag in plaats van Engels weer Nederlands spreken. Opvallend is dat de kinderen van deze groep Nederlandse ouderen meestal geen Nederlands spreken. Hun ouders hadden destijds zoín sterke behoefte om te integreren in de nieuwe samenleving, dat thuis enkel Engels werd gesproken. Nu betekent dat dat de kinderen niet meer met hun ouders kunnen communiceren.

Stagiaires uit Nederland
In AustraliŽ is weinig verplegend personeel te vinden dat de Nederlandse taal beheerst. Daarom wordt er steeds meer gebruik gemaakt van HBO-V studenten uit Nederland die in AustraliŽ een stage gaan doen. De stagiaires zijn nu voor veel ouderen het eerste aanspreekpunt in verpleeghuizen. Omdat ze dezelfde taal spreken, worden ze eerder in vertrouwen genomen.

DutchCare is een Australische zorgorganisatie die zich richt op Nederlandse migranten. Ze betreuren het dat de stagiaires vaak maar kort kunnen blijven. Het liefst zouden zij gediplomeerd personeel uit Nederland laten overkomen. Het lukt hen echter niet om de werkvergunningen hiervoor rond te krijgen.

Heimwee
Op leeftijd gekomen, verlangen de ouderen soms meer naar Ďhuisí. Hoewel de kinderen en kleinkinderen dichtbij wonen, is er veel heimwee naar Nederland.
Dutch Care biedt woonvoorzieningen, waarin naast de Nederlandse taal veel aandacht voor swiss replica watches de vroegere levensstijl van de ouderen, de inrichting van de kamers en voor de ĎHollandse potí.

Bron: NOS Journaal Radio 1, 13 augustus 2013 Publicatiedatum: 12 augustus 2013 14:29 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.