Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Mikado stopt, kennis blijft
Deze tijd vraagt om moedige besluiten. Na twaalf jaar heeft Mikado kenniscentrum interculturele zorg besloten de activiteiten en projecten te stoppen. Per 1 oktober 2013.
De stichting achter Mikado blijft bestaan. Sommige kennis kan daardoor beschikbaar blijven. In andere gevallen zetten samenwerkingspartners onze activiteiten voort.
Het doet ons pijn dit besluit te moeten nemen, maar we zijn trots op wat we hebben bereikt en kijken terug op veel moois.


Waarom?
Mikado is altijd een kleine organisatie met grote ambities geweest. Vanaf 2007 zijn we financieel zelfstandig, zonder enige structurele overheidssubsidie. In een Ďmarktí waarin vele anderen wel geheel of gedeeltelijk structurele subsidie ontvangen. Het lukte ons, dank zij onze combinatie van ondernemerschap en idealisme, en in samenwerking met zorginstellingen, partners in de gezondheidszorg en fondsen. Maar het wordt steeds lastiger, met de bezuinigingen in de zorg. Toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor iedereen krijgen in het veld helaas steeds minder prioriteit.

Deze situatie maakt Mikado kwetsbaar; organisatorisch, financieel, strategisch. Daarom hebben we besloten te stoppen.

Duurzame resultaten
In twaalf jaar tijd hebben we veel gedaan. Kennis ontwikkeld en ontsloten via deze site, tijdschrift CMG, boeken en dvdís; expertise gedeeld in trainingen, masterclasses, debatten; luis in de pels geweest, mensen stem gegeven, harten geraakt.

De laatste jaren hebben we veel duurzame kennis ontwikkeld. Het intercultureel addendum depressie is online beschikbaar. Onze expertise uit trainingen hebben we omgezet in diverse online modules. Bijvoorbeeld het e-learning programma interculturele ggz, ontwikkeld voor en met de Parnassia Groep. Of de unieke e-learning module ĎDe meeste mensen zijn andere mensení voor koppels van begeleiders en cliŽnten, gemaakt voor en met Pameijer. Deze zomer verscheen de basiscursus Intercultureel werken in de langdurige zorg voor leden van ActiZ en VGN. Binnenkort verschijnen nog de e-learningmodule interculturele ouderenpsychiatrie samen met GGzE en de Wegwijzer Een open geest met andere ogen over interculturele diagnostiek en behandeling van mensen met psychose.

Kennis blijft beschikbaar
Voorlopig blijft deze site in de lucht. Ook de Mikado Helpdesk blijft online, we zijn nog in gesprek met enkele samenwerkingspartners die informatie en advies kunnen blijven bieden.
Recente Mikado publicaties kunt u blijven bestellen, op deze site staat vermeld welke publicaties nog bestelbaar zijn.

Het Mikado webmagazine verschijnt nog ťťn keer in de tweede helft van september.

De rechtspersoon achter Mikado is Stichting Diversiteit en Inclusie in zorg en welzijn. De stichting blijft eigenaar van Mikado producten en methodieken. We blijven bereikbaar via info@mikadonet.nl.

Nog veel te doen
In twaalf jaar tijd hebben we met ontzettend veel mensen samengewerkt. Mikado bestond uit een klein team - variŽrend van vier tot elf personen - met een groot divers netwerk van bijzondere mensen.

Er is nog veel te doen. Sociale verschillen in gezondheid en zorg nemen toe. Uitsluitingsmechanismen zijn hardnekkig en worden slecht onderkend. Behoefte aan training en scholing blijft. Gelukkig blijven anderen zich inzetten, met kennis, zorg en hulp, campagnes, onderzoek, voorlichting. Ook wij zullen ieder onze bijdrage blijven leveren, maar na 1 oktober niet meer via Mikado.

Het team van Mikado
Aziza, Indra, Inge, MariŽtte, Nuray, Wiebe


 Publicatiedatum: 6 september 2013 16:49 uur
datum:  6 december 2013 09:18   naam: Jannie Limburg   organisatie: peervis
Beste mensen van MIKADO,
Wat triest dat Mikado stopt. Heel veel dank en respect voor het prachtige werk.
Jannie Limburg
datum:  30 september 2013 03:01   naam: Janneke van Mens-Verhulst   organisatie: 
Beste mensen van Mikado,
Jullie verdienen alle respect voor wat je in de afgelopen jaren tot stand hebt gebracht. Het stemt weemoedig dat de organisatie nu moet stoppen, maar het gedachtegoed blijft in vele hoofden en harten bewaard wen zal ongetwijfeld verder worden ontwikkeld.
datum:  24 september 2013 18:46   naam: Sidali   organisatie: De Waag Denhaag
Beste mensen van het team,
Erg jammer. Dank voor jullie inzet , inspiratie.
Hopelijk tot ziens, het is wat mij betreft niet definitief
Groeten,
Salah
datum:  23 september 2013 23:07   naam: Mario Braakman   organisatie: Pro Persona
Beste Indra, Nuray, Inge, Mariette en collegae,
Uiteraard gaat dit een groot gemis worden voor eenieder die een interculturele GGz een warm hart toedraagt. Edoch, wees trots op alles wat jullie hebben kunnen bereiken! Het ga jullie goed en ongetwijfeld zien we jullie in nieuwe hoedanigheden, terug.
groet,
Mario
datum:  23 september 2013 12:02   naam: jonna lind   organisatie: cogis
Wat jammer dat Mikado ermee stopt!
Een praktische vraag: moeten we blijven betalen voor onze login, of kunnen we de huidige login blijven gebruiken op de site?

Mvg, jonnaReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
Zorgverleners onbekend met islamitische rituelen rondom sterfte
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.