Mikado stopt, kennis blijft
Deze tijd vraagt om moedige besluiten. Na twaalf jaar heeft Mikado kenniscentrum interculturele zorg besloten de activiteiten en projecten te stoppen. Per 1 oktober 2013.
De stichting achter Mikado blijft bestaan. Sommige kennis kan daardoor beschikbaar blijven. In andere gevallen zetten samenwerkingspartners onze activiteiten voort.
Het doet ons pijn dit besluit te moeten nemen, maar we zijn trots op wat we hebben bereikt en kijken terug op veel moois.


Waarom?
Mikado is altijd een kleine organisatie met grote ambities geweest. Vanaf 2007 zijn we financieel zelfstandig, zonder enige structurele overheidssubsidie. In een Ďmarktí waarin vele anderen wel geheel of gedeeltelijk structurele subsidie ontvangen. Het lukte ons, dank zij onze combinatie van ondernemerschap en idealisme, en in samenwerking met zorginstellingen, partners in de gezondheidszorg en fondsen. Maar het wordt steeds lastiger, met de bezuinigingen in de zorg. Toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor iedereen krijgen in het veld helaas steeds minder prioriteit.

Deze situatie maakt Mikado kwetsbaar; organisatorisch, financieel, strategisch. Daarom hebben we besloten te stoppen.

Duurzame resultaten
In twaalf jaar tijd hebben we veel gedaan. Kennis ontwikkeld en ontsloten via deze site, tijdschrift CMG, boeken en dvdís; expertise gedeeld in trainingen, masterclasses, debatten; luis in de pels geweest, mensen stem gegeven, harten geraakt.

De laatste jaren hebben we veel duurzame kennis ontwikkeld. Het intercultureel addendum depressie is online beschikbaar. Onze expertise uit trainingen hebben we omgezet in diverse online modules. Bijvoorbeeld het e-learning programma interculturele ggz, ontwikkeld voor en met de Parnassia Groep. Of de unieke e-learning module ĎDe meeste mensen zijn andere mensení voor koppels van begeleiders en cliŽnten, gemaakt voor en met Pameijer. Deze zomer verscheen de basiscursus Intercultureel werken in de langdurige zorg voor leden van ActiZ en VGN. Binnenkort verschijnen nog de e-learningmodule interculturele ouderenpsychiatrie samen met GGzE en de Wegwijzer Een open geest met andere ogen over interculturele diagnostiek en behandeling van mensen met psychose.

Kennis blijft beschikbaar
Voorlopig blijft deze site in de lucht. Ook de Mikado Helpdesk blijft online, we zijn nog in gesprek met enkele samenwerkingspartners die informatie en advies kunnen blijven bieden.
Recente Mikado publicaties kunt u blijven bestellen, op deze site staat vermeld welke publicaties nog bestelbaar zijn.

Het Mikado webmagazine verschijnt nog ťťn keer in de tweede helft van september.

De rechtspersoon achter Mikado is Stichting Diversiteit en Inclusie in zorg en welzijn. De stichting blijft eigenaar van Mikado producten en methodieken. We blijven bereikbaar via info@mikadonet.nl.

Nog veel te doen
In twaalf jaar tijd hebben we met ontzettend veel mensen samengewerkt. Mikado bestond uit een klein team - variŽrend van vier tot elf personen - met een groot divers netwerk van bijzondere mensen.

Er is nog veel te doen. Sociale verschillen in gezondheid en zorg nemen toe. Uitsluitingsmechanismen zijn hardnekkig en worden slecht onderkend. Behoefte aan training en scholing blijft. Gelukkig blijven anderen zich inzetten, met kennis, zorg en hulp, campagnes, onderzoek, voorlichting. Ook wij zullen ieder onze bijdrage blijven leveren, maar na 1 oktober niet meer via Mikado.

Het team van Mikado
Aziza, Indra, Inge, MariŽtte, Nuray, Wiebe


 Publicatiedatum: 6 september 2013 16:49 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.