Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Marokkanen slecht geÔnformeerd over het Persoonsgebonden Budget (PGB)
De Marokkaanse gemeenschap heeft weinig informatie over de GGZ en over het Persoongebonden Budget (PGB), maar de interesse is er wel. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van Mikado over het PGB. Nuray Sűnmez (Mikado consultant) voerde als projectleider twee pilots uit in Utrecht en Nijmegen om het gebruik van PGB onder allochtone cliŽnten te stimuleren.

Het persoonsgebonden budget is een hoeveelheid geld die iemand toegewezen krijgt om zorg in te kopen. Een PGB kan alleen gebruikt worden voor persoonlijke en huishoudelijke verzorging, ondersteunde en activerende begeleiding en verpleging. Iedereen kan een PGB aanvraag indienen bij zijn of haar regionale zorgkantoor. De regionale indicatiecommissie (RIO) bepaalt vervolgens ůf en welke hulp een cliŽnt nodig heeft.

Migranten blijken weinig gebruik te maken van het PGB. Ze kennen het niet of weten niet precies wat het inhoudt. De regeling is ingewikkeld, het is lastig om een geschikte PGB-hulpverlener te vinden en er komt nogal wat bureaucratische rompslomp bij kijken. Om deze redenen gaan veel organisaties er bij voorbaad vanuit dat PGB ongeschikt is voor allochtone cliŽnten.

Veel allochtone cliŽnten hebben slechte ervaringen met RIOís. De hulpvraag wordt niet altijd goed begrepen of er worden onjuiste indicaties gesteld. Bovendien blijken uitvoerende instellingen onvoldoende toegerust te zijn om de PGB-aanvraag onder de aandacht van allochtonen te brengen. De regeling is complex en allochtonen hebben daar extra begeleiding bij nodig. Dit kost tijd en geld. Om deze kostenpost te vermijden onthoudt een aantal instellingen zich van gerichte voorlichtingsactiviteiten voor allochtonen. Dit werkt onbedoelde uitsluiting in de hand.

Uit de pilots blijkt dat allochtonen wel behoefte hebben aan PGB informatie. Het indienen van een PGB aanvraag is lastig en allochtone cliŽnten doen hier langer over dan autochtonen. Dit heeft te maken met kennistekort op het gebied van de GGZ. Een allochtoon heeft gemiddeld vier Š vijf gesprekken nodig om bijgepraat te worden over de geestelijke gezondheidszorg, terwijl autochtonen deze kennis al hebben. Allochtonen willen breder geÔnformeerd worden en dit kost extra tijd. Een cliŽnte zei: "Ik loop al twintig jaar met dit probleem en ik wist niet dat daar hulp voor bestaat." Dit impliceert tegelijk dat het PGB een ingang kan zijn om meer potentiŽle allochtone cliŽnten te bereiken voor de GGZ.

Tijdens de pilots bleek dat het administratieve gedeelte van de aanvraag en uitvoering door bijna alle cliŽnten wordt uitbesteed, in overleg met de consulenten. De consulent speelt een cruciale rol in het begeleiden van allochtone cliŽnten tijdens de PGB aanvraag. Sűnmez raadt de steunpunten PGB aan om minimaal ťťn consulent aan te stellen die zich specifiek met deze doelgroep bezighoudt. De voorkeur gaat uit naar iemand met dezelfde culturele achtergrond, om taal-en communicatiemisverstanden te voorkomen.

Het rapport bevat nog meer aanbevelingen. Uitvoerders van de PGB-regeling zouden beter moeten samenwerken en hun aanbod op elkaar af moeten stemmen. Hierdoor worden cliŽnten beter opgevangen en niet uitgesloten van AWBZ-zorg. Om Marokkaanse geÔnteresseerden te bereiken kunnen consulenten contact zoeken met sleutelfiguren in de Marokkaanse gemeenschap. Een persoonlijke en mondelinge benadering blijkt het meest succesvol te zijn.

U kunt het rapport hier bestellen.

Bron: Mikado


 Publicatiedatum: 29 oktober 2004 14:21 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.