Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Psychomotorische diagnostiek in de intake van getraumatiseerde vluchtelingen
Eind vorig jaar startte Marja Zwart met het ontwikkelen van een psychomotorische methode voor de intake van getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers. Haar bevindingen staan in de in november 2004 verschenen Mikado-publicatie Psychomotorische diagnostiek in de intake van getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers.

In de westerse wereld is het gebruikelijk om emoties door middel van woorden te uiten. Vluchtelingen en asielzoekers zijn echter vaak slecht in staat onder woorden te brengen wat er aan de hand is en voor welke problemen zij hulp nodig hebben. Dit komt onder andere door de taal- en cultuurbarriŤres, maar ook doordat de traumatisering vaak recent heeft plaats gevonden. Daarom is bij het werken met vluchtelingen en asielzoekers het toepassen van andere dan verbale methoden vaak noodzakelijk.

Marja Zwart zag vanuit haar jarenlange ervaring met asielzoekers en vluchtelingen duidelijk de meerwaarde van psychomotorische therapie. De psychomotorische therapie is voor patiŽnten niet alleen een hulpmiddel om lichamelijke klachten te verminderen, maar ook om actiever met klachten om te gaan. De informatie over lichaamsbeleving, lichaamshouding en bewegingsgedrag van getraumatiseerde vluchtelingen die in de psychomotorische therapie naar voren kwam, inspireerde haar om haar observaties te systematiseren in een Psychomotorisch Diagnostisch Instrument (PMDI) en te streven naar een vaste plaats voor psychomotorische diagnostiek in de intakefase.

In het opgestelde PMDI worden een aantal psychomotorische activiteiten beschreven zoals badminton, invullen van een spanningsmeter, tekenen van een lichaamskaart, boksen en ontspanning. De verschillende psychomotorische activiteiten in het PMDI en hun onderlinge samenhang maken op een andere manier dan een verbale intake duidelijk hoe het is gesteld met draaglast ťn draagkracht. Door toepassing van het PMDI worden klachten niet alleen genoemd, maar ook zichtbaar, waardoor eventuele twijfel over de geloofwaardigheid ervan kan verminderen. Verder kunnen traumatische ervaringen of klachten die met verbale methoden niet aan het licht komen met het PMDI toch zichtbaar worden.

Marja Zwart kreeg bij Mikado een 'Vrije Stoel': een wisselende formatieplaats voor kortdurende en kleinschalige projecten van professionals uit de GGZ praktijk. Haar onderzoek Psychomotorische diagnostiek in de intake van getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers is hier te bestellen.

 Publicatiedatum: 10 december 2004 10:51 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.