Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Preventieproject maakt Turken en Marokkanen weerbaarder
Heimwee en problemen met de Nederlandse taal en cultuur leiden bij veel Turken en Marokkanen tot eenzaamheid en depressieve gevoelens. Geestelijk lijden kan echter ook ernstige lichamelijke klachten tot gevolg hebben. De Geestelijke Gezondheidszorg Westelijk Noord-Brabant (GGZWNB) probeert daar middels het landelijke preventieproject Lichte dagen, donkere dagen wat aan te doen.

Lichte dagen, donkere dagen is erop gericht om deelnemers inzicht te verschaffen in de relatie tussen psychische en lichamelijke klachten en de mogelijke (migratiegebonden) oorzaken daarvan. Daarnaast wordt veel tijd besteedt aan gesprekken, sociale activiteiten en ontspanningsoefeningen. Dat moet de deelnemers helpen om gezonder te leven en positief te denken.

Dat Lichte dagen, donkere dagen werkt, blijkt uit de ervaringen van de GGZWNB. Onlangs vond in Roosendaal een terugkomdag plaats van de twaalf Marokkaanse vrouwen die vorig jaar deelnamen aan het project. Projectleiders Trudy van Thiel van de GGZWNB en Rakia Tzouk van de GGD West-Brabant constateren dat veel leden van de groep weerbaarder zijn geworden. Enkele deelneemsters volgen inmiddels een taalcursus en zoeken naar werk. Soms worden kleine stappen gezet, die voor de betrokkene echter heel belangrijk zijn. Een deelneemster die al 15 jaar bij een hulpverlener kwam, bleek meer baat te hebben bij het project. Ze nam het initiatief om na twee bijeenkomsten - met hulp van een tolk - haar vaste hulpverlener uit te leggen dat ze voortaan niet meer zou komen. Trudy van Thiel wijst erop hoe belangrijk het is dat deelnemers uiteindelijk de Nederlandse taal onder de knie krijgen: "Als je Nederlands spreekt, wordt Nederland ook je land. Bovendien is het belangrijk voor de communicatie met hun eigen kinderen."

Volgens Trudy van Thiel en Rakia Tzouk wordt het gevoel van eigenwaarde van Turken en Marokkanen nogal eens op de proef gesteld. Vooral de eerste generatie heeft het moeilijk. Na aankomst in Nederland trouwen ze met een partner die ze niet of nauwelijks kennen. Daarnaast krijgen ze te maken met een ander klimaat, een vreemde taal en cultuur, en een samenleving die hen soms vijandig gezind is. Het familieleven dat ze gewend zijn, maakt dan plaats voor een sociaal isolement.

Psychische klachten zijn thuis vaak moeilijk bespreekbaar. Met name binnen de Marokkaanse gemeenschap rust er volgens Trudy van Thiel een taboe op. Maar er zijn ook andere redenen waarom Turken en Marokkanen niet zo snel aankloppen bij een GGZ-instelling. "We zijn een westerse instelling met westerse methoden, dus de afstand is erg groot", aldus Trudy Van Thiel. Om in contact te komen met de doelgroep, is bemiddeling van intermediairs als Rakia Tzouk van cruciaal belang. Zo meldde de eerste groep zich aan nadat een foldertje van Lichte dagen, donkere dagen op school was besproken met Marokkaanse moeders.

De GGZWNB is in Bergen op Zoom inmiddels gestart met de tweede ronde van het preventieproject. Een groep Marokkaanse vrouwen heeft zojuist het project afgerond en er is een nieuwe groep Turkse mannen gestart.
Bron: BN/De Stem / MikadoPublicatiedatum: 6 juni 2003 12:50 uur
datum:  13 oktober 2004 17:07   naam: Firdevis   organisatie: Student -)
Ik wil niet echt reageren want ik was bezig met het fenomeen eenzaamheid, waar ik dan hier ook beland ben? Mijn vraag is eigenlijk meer in de lijn van, heeft U of collega's mogelijke namen van boeken of adressen, sites, etc... die ik kan gebruiken om een vergelijking te maken ivm eenzaamheid bij de turkse samenleving en De Westerse samenleving... Alvast bedankt voor de moeite,
Mvg, FirdevisReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.