Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'Omgaan met stress en discriminatie op het werk' voor allochtonen
Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) start een cursus 'Omgaan met stress en discriminatie op het werk'. De cursus is speciaal ontwikkeld voor allochtone werknemers.

Allochtone medewerkers hebben soms last van discriminatie. Zo bleek onlangs uit een onderzoek van het tijdschrift Praktijk dat allochtone stagiairs meer moeite hebben om een stageplaats te vinden dan hun autochtone medestudenten. Volgens een vijfde van de onderzochte bedrijven is het moeilijker voor allochtone dan voor autochtone studenten om binnen het bedrijf een stageplaats te vinden. Sommige studenten beschouwen een stageplaats in land van herkomst steeds meer als een goede optie. Zij ervaren het als positiefs om eens deel uit te maken van een culturele meerderheid.

Pesterijen
Volgens het LBR hebben allochtone medewerkers meer dan de gemiddelde werknemer last van pesterijen en intimidatie op de werkvloer. Sommige allochtone werknemers hebben bovendien het gevoel zich extra te moeten bewijzen, waardoor de werkdruk toeneemt. Grappen en geintjes van collega's en verhoogde werkdruk kunnen leiden tot faalangst, stress, gezondheidsklachten en soms zelfs tot werkuitval.

Gezondheidsklachten
Veelvoorkomende gezondheidsklachten zijn hoofdpijn, maag- en darmstoornissen, verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, concentratieproblemen en slapeloosheid. In een latere fase kunnen de klachten verergeren en soms leiden tot totale uitputting (burn-out) of een hartaanval.

Programma
In het cursusprogramma besteedt het LBR aandacht aan de invloed van de culturele achtergrond op werkstress. Aan bod komen (on)begrip voor cultuurverschillen en botsende normen en waarden. Cursisten leren discriminatie beter hanteren en krijgen kennis en inzicht in de oorzaken van stress. Bovendien leren allochtone werknemers nauwkeurig te registreren welke activiteiten energie kosten en welke energie geven. Daarnaast is er aandacht voor het reguleren van de eigen emoties en gedachten. Cursisten leren verder beter grenzen te stellen en 'nee' te zeggen.
Bron: Planet/LBR/ContrastPublicatiedatum: 17 juni 2005 16:05 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.