Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Nieuwe stichting voor ggz trekt de wijken in
Een nieuwe stichting voor de geestelijke gezondheidszorg heeft het daglicht gezien: Stichting Illuminatus. De organisatie onderscheidt zich van de reguliere geestelijke gezondheidszorginstanties doordat alle medewerkers van allochtone afkomst zijn en door de pro-actieve werkwijze. Om het taboe op psychische klachten in verschillende culturele groepen te doorbreken, gaan therapeuten actief 'de wijk in'.

Volgens de oprichter Haydar Orkun Onat is deze pro-actieve benaderingswijze in combinatie met een snelle eerste analyse een primeur in Nederland. Het voordeel van deze proactieve benadering is dat psychische problemen snel en effectief kunnen worden aangepakt. De bedoeling is dat de cliŽnt daardoor op een zo kort mogelijke termijn weer kan deelnemen aan het maatschappelijk leven en wordt voorkomen dat de klachten verergeren of aanleiding zijn tot een crisis of een persoonlijke tragedie.

Tekort aan maatwerk
De aanleiding voor de oprichting van de stichting is de toenemende vraag onder migranten naar goede, geestelijke gezondheidszorg. Onat: "Binnen de huidige reguliere professionele gezondheidszorg is simpelweg een tekort aan de juiste professionals. Er is te weinig aanbod specifiek voor deze allochtone cliŽnten. Dat is het resultaat van de problemen in de geestelijke gezondheidszorg in de laatste twintig tot vijfentwintig jaar." Volgens Onat staan taal- en cultuurverschillen een adequate beantwoording van de hulpvraag echter vaak in de weg. Dit leidt ertoe dat de klachten niet of verkeerd worden behandeld, met als gevolg dat de patiŽnt/cliŽnt ziek blijft en vaak ook opnieuw een beroep doet op medische zorg.

Zorg in de grote steden
Inmiddels heeft Illuminatus een start gemaakt met een pilot-project in Utrecht. Daar werken een psychiater, een psycholoog en een maatschappelijk werkster samen in een teampraktijk. Vanaf 1 september worden er vanuit dat centrum cliŽnten behandeld. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zullen op korte termijn volgen. Het pilot-project in Utrecht moet de omvang, de aard en de achtergrond van de voornaamste psychische problemen van cliŽnten met een Turkse- of Marokkaanse achtergrond in kaart brengen. Daarnaast moet de pilotstudy uitwijzen waar de voornaamste knelpunten liggen tussen deze problemen en de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Behandelingen bij Illuminatus worden op reguliere manier vergoed door de zorgverzekeraars.

Speerpunten
Illuminatus wil ook bijdragen aan het wegwerken van de wachtlijsten voor de reguliere gezondheidszorg. Doordat er geen tolken in hoeven worden gezet, denkt Illuminatus sneller, doeltreffender en efficiŽnter te kunnen werken. Illuminatus heeft drie speerpunten. Twee van die speerpunten worden gevormd door op maat gesneden zorgverlening: transculturele psychiatrie en psychotherapie (gezinstherapie, partner/relatietherapie, individuele therapie, systeem/familietherapie). Het ligt in de bedoeling om de komende twee jaar een ruim zorgaanbod te realiseren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In de jaren erna zullen stappen gezet worden in andere steden met veel migranten.

Onderzoek naar effect van verschillende behandelingen
Derde speerpunt wordt gevormd door de onderzoekspoot, bestaand uit zowel diagnostisch als wetenschappelijk onderzoek. Illuminatus doet neuropsychologisch onderzoek, klinisch psychologisch onderzoek, persoonlijkheidsonderzoek en onderzoek naar de effecten van verschillende behandelmethoden op allochtonen. Onat: "Nu doet iedereen maar wat. In het land der blinden is ťťn oog koning. Wij willen echter weten wat voor effect de verschillende behandelingen sorteren op bijvoorbeeld allochtone cliŽnten met aanpassingsstoornissen, stemmingswisselingen of persoonlijkheidsstoornissen." Voor het effectonderzoek schakelt de stichting onderzoekers van de Universiteit Utrecht in. Onat: "Bovendien zijn we voornemens ook onderzoekers van universiteiten in Marokko en Turkije bij het onderzoek te betrekken."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Orkun Onat via het e-mailadres H.Orkun Onat

Stichting Illuminatus
Instituut voor Transculturele Psychiatrie, Psychologie en Onderzoek
Dr. Max Euwestraat 60
3554 EZ Utrecht
030 - 246 7393.

Bron: Illuminatus/MikadoPublicatiedatum: 23 september 2005 11:37 uur


Meer informatie:
datum:  16 januari 2006 16:55   naam: E.Kalender   organisatie: Psyq
Beste Haydar, gefeliciteerd met je initiatief. Het klinkt heel goed. Ik denk dat dit gaat werken.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.