Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Prijs voor multiculturele geestelijke verzorging UMC Utrecht
De Dienst Geestelijke Verzorging van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht ontvangt een prijs voor haar interculturele en interreligieuze geestelijke verzorging in het ziekenhuis. De 'Intra Projektpreis fŁr Komplimentaritšt der Religionen' werd op zondag 18 september in Frankfurt uitgereikt.

Het prijswinnende UMC-beleid betreft de integratie van met name op moslims en hindoes gerichte geestelijke verzorging. Het ziekenhuis startte dit beleid als project in 1996, ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). "Geestelijke verzorging kan een ijsbreker en voortrekker zijn in de interculturalisatie zoals door het ministerie van VWS steeds meer wordt bevorderd. Dit houdt een broodnodige verandering in: in plaats van vluchten in vooroordelen, isolement en angst gaat men met elkaar in gesprek", aldus Ari van Buuren, hoofd van de Dienst Geestelijke Verzorging in het UMC Utrecht en tevens voorzitter van het United Religions Initiative in Nederland. "Wij gaan de dialoog aan in een multicultureel team van geestelijk verzorgers. Ons team gaat uit van de geloofs- en levensovertuiging van de patiŽnten in het ziekenhuis. De Intra-jury vindt onze aanpak een geslaagd en innovatief voorbeeld van integratie van verschillende culturen."

Het team van de Dienst Geestelijke Verzorging bestaat uit geestelijk verzorgers van allerlei herkomst. Er zijn vijf levensbeschouwingen in het team vertegenwoordigd. Naast humanisten, katholieken en protestanten maken ook een imam, een vrouwelijke islamitisch geestelijk verzorger (de eerste in Nederland) en een hindoe-consulente deel uit van het team. De verzorgers gaan in gesprek met patiŽnten en hebben respect voor en kennis van de verschillende culturele en religieuze achtergronden, waarden, normen en ethische visies. Zij begeleiden patiŽnten bij de zingeving aan hun bestaan en bieden advies in ethische en levensbeschouwelijke aspecten in de zorgverlening. Daarnaast participeren zij steeds meer in het onderwijs aan medische studenten.

De prijs, 2500 euro, werd uitgereikt door de organisatie Intra, een in Duitsland zetelende Europese interreligieuze denktank. Een UMC-delegatie van de Dienst Geestelijke Verzorging nam de prijs in ontvangst. De dienst gaat de prijs besteden aan de aanschaf van boeken met verhalen uit diverse tradities voor in de stiltecentra en aan een interculturele training voor het team.

Bron: umcutrecht.nlPublicatiedatum: 7 oktober 2005 16:56 uur
datum:  8 oktober 2005 18:26   naam: Joost   organisatie: persoonlijk
Mijn ervaring met die geestelijke verzorging is 0,0. Ooit deed een vriendin van mij een S-poging en mocht ik haar 1 dag later weer mee naar huis nemen; want ik kende haar het beste!!, totaal geen hulp ervaren.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.