Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Vangnet voor jonge moslima's
Een nieuwe sociale functie van de moskee. Dat was het oorspronkelijke idee toen de stichting Vangnet een paar jaar geleden werd opgezet. Daar was echter niet iederéén het mee eens, de moskee was bedoeld om in te bidden. Inmiddels is de 'hoeksteen van de moskee' verruild voor een eigen ruimte in Amsterdam-West.

Maimunah van der Heide bekeerde zich op haar zeventiende tot de Islam. Nu, twintig jaar later, is de Nederlandse moslima de steun en toeverlaat voor jonge moslima's die over hun problemen willen praten. Al langere tijd gaf ze in de moskee les in de Islam, en gaandeweg werd ze een vertrouwenspersoon voor veel meisjes van Marokkaanse, Surinaamse, Pakistaanse en Turkse afkomst.
"Ze kwamen mij hun problemen vertellen en soms mailen. Soms kreeg ik brieven in mijn tas geduwd, en ik schrok me rot. Ik was twintig jaar moslim maar heb in al die tijd nooit geweten dat er zoveel problemen zijn in onze gemeenschap. Dat er zóveel jongeren met problemen rondlopen zonder te weten waar ze ermee naar toe moeten," vertelt van der Heide. Ze luisterde naar de problemen, die veelal te maken hadden met onbegrip, sommige met mishandeling en huiselijk geweld. Toen besloot ze de stichting Vangnet op te zetten, waarvan ze nog steeds de drijvende kracht is.

Van der Heide werd ermee geconfronteerd dat in sommige Islamitische gemeenschappen nog veel taboes heersen. Vooral mensen uit de eerste generatie vinden het vaak moeilijk dat alles tegenwoordig maar bespreekbaar moet zijn. Over onderwerpen als huiselijk geweld en seksueel misbruik moet niet worden gepraat, laat staan in de moskee. De moskee was bedoeld om in te bidden, niet om in te praten. Het moskeebestuur sommeerde van der Heide en de meisjes dan ook om de ruimte in het gebouw, die zij de Hoeksteen van de moskee hadden genoemd, te verlaten.

In Amsterdam-West werd vervolgens een geschikte ruimte gevonden waar de stichting kon worden gehuisvest. De ruimte is gezellig en huiselijk ingericht en er is een keuken waar eten of een pot thee kan worden klaargemaakt. Van der Heide verwoordt het gevoel van de meisjes die in het opvanghuis komen: "Dat er een plek is waar ik begrepen word, niet beoordeeld of veroordeeld word. Waar ik mezelf kan zijn, hoe ik ook ben, wat ik ook denk, en hoe ik er ook uitzie. Ik denk dat voor allochtone jongeren dat idee alleen al heel erg belangrijk is."

Naast de gezelligheid die de meisjes er vinden, komt het ook voor dat een meisje na een avondje bij het Vangnet aangeeft een persoonlijk gesprek te willen. In zo'n gesprek onder vier ogen vertellen ze dan soms waar ze écht mee zitten. In bepaalde gevallen verwijst van der Heide iemand door naar professionele hulpverlening of begeleiding.

Bron: PremtimePublicatiedatum: 12 januari 2006 16:43 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.