Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Column
   reageer      printversie  

Illegaal = onmens?
De Staat moet de zorg voor illegale cliënten gaan betalen. Dat heeft de rechtbank van Den Haag op 26 juli beslist nadat de Rotterdamse ggz-instelling Bavo RNO Groep hiertoe vorige week een kort geding had aangespannen. Zie het Mikado-artikel 'Staat moet psychiatrische zorg aan illegalen vergoeden'.

Najat Rabbae

Ha! De staat is op de vingers getikt door de Nederlandse GGZ. Sinds 1998 moesten de psychiatrische instellingen zelf opdraaien voor de kosten van behandeling van illegalen, omdat deze zich door de koppelingswet niet meer konden verzekeren voor medische kosten. Ook wanneer instellingen door de rechter verplicht waren hen op te nemen, mochten ze de miljoenen euro’s voor behandeling uit eigen zak betalen. Totdat een GGZ organisatie in Rotterdam een rechtszaak aanspande.

“De illegalen kunnen niet zomaar aan hun lot overgelaten worden, ook al is er geen wettelijke verplichting hen te helpen”, was de voor deze tijd verrassend humane uitspraak van de rechter. Er is hoop.

Hoe zou de redenering zijn gegaan?

Natuurlijk is het tegenstrijdig om als staat zorg te bieden aan mensen die hier in de eerste plaats niet eens mogen zijn. Kwade tongen zullen beweren dat je op deze manier illegalen zelfs aantrekt. Tekenend voor deze zienswijze is de volgende quote, gevonden op een discussiesite over het onderwerp: “Maniakale massamoordenaars der wereld, komt naar Nederland voor gratis verblijf en onderdak in een peperdure kliniek voor de rest van je leven!”. Want ja, een illegaal die zorg behoeft, is natuurlijk een gevaarlijke gek.

Het label ‘illegaal’ roept een aantal min of meer onbewuste gevolgtrekkingen op. Een illegaal is een non-burger, uitgesloten van burgerrechten, telt niet mee, doet er niet toe. Sterker nog, het is een crimineel want hij overtreedt de Nederlandse wet. Het ‘eigen schuld, dikke bult’-idee steekt daarbij snel de kop op. Als je immers zonder papieren hierheen komt, moet je niet verwachten dat er voor je wordt gezorgd.

Wat we echter niet moeten vergeten is dat illegalen mensen zijn, zoals jij en ik. Met een eigen levensverhaal, meestal heel wat problematischer van aard dan dat van jou en mij. Geef toe, er is toch niets begrijpelijker dan voor jezelf en je kinderen op zoek te gaan naar een goed leven? Het is erg makkelijk om vanuit je Westerse luie stoel te zeggen: “Nee, dat mag niet, blijf jij maar verzuipen in de ellende van je eigen land”.

Op hoger niveau lijkt (illegale) migratie bovendien de logische consequentie van de ongelijke welvaartsverdeling in de wereld. Mensen trekken daar naartoe waar ze het best kunnen overleven, zo is het altijd geweest en zal het altijd blijven. Dat men daar tegenwoordig het woord ‘illegaal’ op plakt en het verschijnsel criminaliseert, is een tendens waar men voor moet oppassen. Het haalt de mens uit de illegaal en maakt daarmee onmenselijke behandeling acceptabel.

Laten we de rechter bedanken voor het aanspreken van de staat op deze egoïstische handelswijze. Een beetje mededogen misstaat niemand.

Najat Rabbae is psycholoog en columniste

 Publicatiedatum: 5 september 2006 14:30 uur
datum:  26 april 2007 22:36   naam: Judith Land   organisatie: Perspektief te Delft
Hallo medewerkers Mikado-ggz,

Even een reactie. Ik als nederlands burger vind het niet menselijk om mensen niet te helpen. De laatste jaren bevind ik mij prive in het 'ilegale' cirquit, heb mensen ziek en gewond zien zijn, zowel psychisch als somatisch. Soms opgejaagd en na een ongeval aan hun lot overgelaten, bijvoorbeeld een man met een gecompliceerde botbreuk aan zijn been. Of een psychotische man die geen hulp kon krijgen via een huisartsenpost. Ik zou zeggen: hulp zonder grenzen.
Vriendelijk groet Judith.

datum:  6 oktober 2006 10:15   naam: J.C. Nihof   organisatie: Stichting Nidos
In de Tweede Wereldoorlog was illegaliteit een Geuzennaam. In deze tijd staat illegaliteit gelijk aan inferieur en crimineel. Deze benadering is vooral te danken aan de politiek.
datum:  5 oktober 2006 16:44   naam: werkplaats biopolitiek   organisatie: werkplaats biopolitiek
Uit ons hart gegrepen!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


'Ze moeten maar Nederlands leren'.
Mariëtte Hoogsteder.
 lees verder....Geachte mevrouw de minister,
Tim Ruitenga.
 lees verder....Waarom de vertellers moeder belde
Door: McGregor Spalburg .
 lees verder....Een maïskolfje
door Amaryllis Sprock.
 lees verder....
 Zie ook het archief

Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.