Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Ramadan website voor vastende patiŽnten en zorgverleners
Op of rond zondag 24 september begint voor veel moslims de jaarlijkse vastenmaand, de ramadan. Tussen zonsopgang en zonsondergang onthouden volwassen moslimgelovigen zich een maandlang van eten, drinken, roken en seks. Zieke moslims hůeven niet, maar willen wel vaak meedoen. Zijn ramadan en medicijnen te combineren? Een website tracht - ondermeer - die vraag te beantwoorden.

De gebruiken van de ramadan kunnen de gezondheid van een gelovige moslimpatiŽnt beÔnvloeden. PatiŽnten die willen vasten hebben daarom een goede begeleiding nodig. Om onveilig gebruik van medicijnen tijdens de ramadan te voorkomen geven STIOM (stichting ter ondersteuning van de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening) en SAL apotheken uitgebreid informatie over dit thema op hun website 'ramadan-medicijnen.nl'.

Vrijstelling, maar tůch vasten
Zieken, zwangere vrouwen of borstvoeding gevende vrouwen, kinderen en sommige ouderen zijn vrijgesteld van de ramadan. Mensen die ziek zijn mogen het vasten later inhalen en chronisch zieken hoeven helemaal niet te vasten. In de praktijk blijkt echter, zo ervaren veel hulpverleners, dat patiŽnten zich vaak buitengesloten voelen als ze niet mee kunnen doen. Ook uit een onderzoek dat STIOM in 2003 uitvoerde, bleek dat veel chronische medicijngebruikers, waaronder psychiatrische patiŽnten, tůch meedoen met vasten. Zij lopen echter wel een risico, namelijk door een verkeerd medicijngebruik. Zie ook een voorgaand Mikado-bericht over dit onderwerp.

Project STIOM en SAL
Naar aanleiding van de conclusies uit dat onderzoek startten STIOM en SAL apotheken daarom een project, dat tot doel had onjuist en mogelijk risicovol medicijngebruik bij vastende moslimpatiŽnten te verminderen. In 2005 namen veertien apotheken uit midden en west Nederland deel aan het project. Voor deze groep werd een werkmap samengesteld en werden promotiematerialen ontwikkeld, zoals posters en flyers, om het zorgproject onder de aandacht te brengen van patiŽnten. Daarnaast werden workshops georganiseerd, waarin de apotheken inhoudelijke ondersteuning en begeleiding kregen bij het opzetten en uitvoeren van verschillende interventiemethoden. In samenwerking met de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de RuG werd het project ontwikkeld en geŽvalueerd. De informatie op de website is het resultaat van dit gezamenlijk project van STIOM en SAL apotheken.

Ramadan-medicijnen
Op Ramadan-medicijnen.nl kunnen apothekers en andere zorgverleners informatie vinden om hun kennis over de ramadan, in combinatie met medicijngebruik, uit te breiden. Daarnaast kunnen ook patiŽnten informatie over het onderwerp vinden, via de speciale patiŽntenpagina. Daar kunnen patiŽnten de Nederlandse, Turkse of de Arabische versie van de folder 'Ramadan en uw medicijnen' downloaden.

Bron: www.ramadan-medicijnen.nl, MikadoPublicatiedatum: 22 september 2006 17:21 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.