Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Column
   reageer      printversie  

Geluk
Indra Boedjarath

Column, onlangs uitgesproken tijdens een debat over Overheid en Geluk, georganiseerd door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en het NRC Handelsblad.

Geluk schijnt meetbaar te zijn. In deze tijd van evidence based kennis en kosteneffectiviteit zijn metingen mooi meegenomen; kunnen we precies bepalen wat gelukkige mensen besparen en hoe duur ongelukkige mensen zijn. Voor de gezondheidszorg is dat heel handig, want geluk blijkt sterk verbonden te zijn met een goede gezondheid. Gelukkige mensen leven langer. Als je gelukkig bent maak je minder stresshormonen aan en werkt je immuunsysteem beter. “Bent u gelukkig, dan komt u in aanmerking voor een goedkopere verzekeringspolis.”

Onderzoek toont ook aan dat de gelukkigste mensen getrouwd zijn, niet tot een etnische minderheidsgroep behoren, een positief zelfbeeld hebben, extravert en optimistisch zijn, en een gevoel van persoonlijke controle hebben.
Tot een etnische minderheidsgroep behoren, vermindert blijkbaar je geluk. Daar kan een waarheid in zitten, want het betekent dat je een migrantenbestaan leidt, opnieuw moet wortelen, (verplicht) moet inburgeren, jezelf nieuwe omgangsnormen eigen moet maken, en delen van jezelf moet wegcijferen. Extra opgaven dus, die de productie van stresshormonen verhogen en dus schadelijk zijn voor de gezondheid. Voeg erbij de vaak lage sociaal-economische status, discriminatie en uitsluiting, en het plaatje is duidelijk. Etnische minderheden zijn ongelukkiger en ongezonder.

Maar wat is geluk nu eigenlijk? En hoe wordt het gemeten? Als geluk zelfontplooiing betekent, zelfverwezenlijking, individuele groei, onafhankelijkheid, kortom als het is geënt op een geïndividualiseerde samenleving, dan krijg je met eenzelfde vragenlijst totaal verschillende resultaten dan in wij-gerichte gemeenschappen. Daar neemt vaak interafhankelijkheid, het geluk van familie en gemeenschap, social esteem, en de eer van de groep een veel belangrijkere plek in. Geluk kan verschillend worden gewaardeerd. De hiërarchie van Maslov blijkt dus niet universeel geldig.
Toch zijn er wel universele factoren te benoemen die geluk in het leven stimuleren zoals: vriendschap, liefde, vreugde, vervoering, tevredenheid, trots, vergeving, affectie en extase. Gevoelens die geluk in de weg staan zijn bijvoorbeeld wraak, haat, woede, schuldgevoel, schaamte, verdriet, angst, minachting, stress en afgunst.

Waar het om gaat is dat ieder mens de transitionele ruimte heeft, om met de Engelse psychoanalyticus Winnicott te spreken, om zichzelf al dan niet in verbondenheid te ontwikkelen, om welvaart én welzijn te verkrijgen, om zich gelukkig te voelen. Die ruimte is er niet zomaar. Om het bij migranten te houden: discriminatie en uitsluiting, maar ook gedwongen uithuwelijking en eergerelateerd geweld kunnen die ruimte en dus het geluk beknotten.

Wat kan de overheid doen? Omdat geluk verbonden is met gezondheid, inkomen, veiligheid, kennis, tolerantie en gelijkheid - kortom, met de inhoud van de Universele Verklaring van Mensenrechten - ligt er een taak voor de overheid om randvoorwaarden te scheppen. De nadruk moet daarbij niet liggen op kostenbeheersing maar op het verkleinen van gezondheidsverschillen en vergroten van solidariteit.

Ik wens de overheid veel geluk.

Indra Boedjarath is psycholoog / psychotherapeut
 Publicatiedatum: 1 december 2006 12:51 uur
datum:  6 september 2007 10:01   naam: Rohina Raghoebier   organisatie: Nat. Inst. Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)
Beste Indra, gedegen artikel, waar veel collega- gezondheidsbevorderaars iets aan kunnen hebben. Zou je jouw column niet willen plaatsen in hun vakblad G, dat wordt verspreid onder o.m. GGD'en? Dit kan wellicht ) door het artikel te sturen naar de reactie postvoor@marcvanb.demon.nl
Succes!
datum:  5 juli 2007 20:20   naam: migalda b. sarucco   organisatie: amc de meren amsterdam
mijn complimenten Indra!
datum:  30 maart 2007 11:22   naam: angelique bachoe-ganput   organisatie: OCW Den Haag
Hoi Indra,
Een byzonder mooie en liefdevolle boodschap!
Lieve groet van Ansje.....je jeugdvriendin van de Bib en Houtzagerij ;-)
Dankzij Marion Ferber, mijn collega van OCW ben ik achter jouw adres gekomen. Ik was zo benieuwd hoe het met jou gaat, noodlot brengt ons hopelijk weer bij elkaar. Lieve groet,
Ans
datum:  8 december 2006 10:36   naam: frans albersnagel   organisatie: umcg
een mooi stukje, indra!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


'Ze moeten maar Nederlands leren'.
Mariëtte Hoogsteder.
 lees verder....Geachte mevrouw de minister,
Tim Ruitenga.
 lees verder....Waarom de vertellers moeder belde
Door: McGregor Spalburg .
 lees verder....Een maïskolfje
door Amaryllis Sprock.
 lees verder....
 Zie ook het archief

Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.