Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Europees informatienetwerk gezondheidszorg migranten online
Het Mighealthnetproject probeert in Europees verband de gezondheidszorg voor migranten en minderheden te verbeteren. Het informatienetwerk, dat recentelijk online is gegaan, moet een bron van kennis en een virtueel netwerk van expertise worden.

Maar liefst zeventien landen doen mee aan het project, met financiŽle steun van DG SANCO, het Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumentenbescherming van de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat professionals, beleidsmedewerkers, onderzoekers en vertegenwoordigers van migranten- en minderhedengroepen profiteren van de bijeengebrachte kennis. Ook is de verwachting dat het initiatief de vorming van netwerken van individuen ťn organisaties bevordert.

Wiki's
De website www.mighealth.net werkt met wiki's. Bezoekers kunnen - na registratie bij de wikimanager - zelf op eenvoudige wijze informatie toevoegen of aanpassen. Er is een wiki voor algemene onderwerpen en wikiís voor elk land dat meedoet met het project. Hierin staat een overzicht van alle initiatieven op het gebied van gezondheidszorg voor migranten per land. Bezoekers kunnen dus in een oogopslag zien wat er allemaal in een bepaald land gebeurt op het terrein van de interculturele gezondheidszorg.

Bron van kennis
De informatie in de wiki's is zeer divers. Van achtergrondinformatie over migrant- en minderheidsbevolkingen en hun gezondheid tot aan cijfers over de toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Op de Nederlandse wiki staat onder andere informatie over vluchtelingen en asielzoekers, oudere migranten en moslims en Kaapverdianen in Nederland. De hoeveelheid kennis wordt elke dag groter. Gebruikers worden aangemoedigd om relevante informatie zoals artikelen, referenties, bibliografieŽn en links toe te voegen. Elke Wiki wordt in de eigen taal van een land geschreven, met daarbij samenvattingen in het Engels. Indien relevant worden links toegevoegd naar andere landenwiki's.

Divers Europa
Het Europese project is hard nodig. "Overal groeit het besef dat Europa onherroepelijk divers is geworden en dat de gezondheidszorg (en alle andere voorzieningen) met dit feit rekening moeten houden. Er is toenemende belangstelling voor deze kwestie, maar mensen in verschillende landen en disciplines werken nog steeds langs elkaar heen. Zij weten soms niet van elkaars bestaan", zei David Ingleby onlangs in een interview met Mikado. De hoogleraar Interculturele psychologie aan de Universiteit Utrecht, die vanuit Nederland bij Mighealth betrokken is, is groot voorstander van interculturalisatie van de gezondheidszorg in Europa.

Bron: Mighealth, Mikado, David InglebyPublicatiedatum: 4 augustus 2008 12:09 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.