Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Activiteiten

Werken aan 25 jaar interculturele GGZ - Gekleurde gekte

Mikado
Op het podium

Het ochtendprogramma werd geopend door Diana Monissen, directeur- generaal curatieve zorg bij VWS. Zij zette de toon voor de dag door de ruim 300 deelnemers te feliciteren met wat zij hebben bereikt. Ook wees zij op de rol van de overheid, die volgens haar ‘de regie weer moet pakken over interculturele zorg’.

Internationale key-note speaker prof. dr. Dinesh Bhugra (Londen) presenteerde de laatste interculturele inzichten en ontwikkelingen op internationaal niveau en ging in op de verankering van interculturele zorg in politiek en beleid in Engeland.
Prof. dr. Joop de Jong (Amsterdam/Boston) liet zien hoe Nederland zich verhoudt tot ontwikkelingen in het buitenland en wat we kunnen leren van andere landen waar het onderwerp hoog op de agenda staat. Ook sprak hij zich uit over de toekomstperspectieven in Nederland.

Arend Jan Heerma van Voss en Indra Boedjarath discussieerden samen met het publiek en panelleden Henk Smid (ZonMw), Marleen Barth (GGZ Nederland) en Peter van Splunteren (Trimbos-instituut) over de toekomst van de interculturele zorg. Na een scherpe blik op filmfragmenten van het congres uit 1983, werd gesproken over hoe verschillende partijen - zoals politiek, zorginstellingen, cliënten en zorgverzekeraars - mede kunnen vormgeven aan en invloed uitoefenen op intercultureel beleid. De noodzaak tot duurzame investeringen in de interculturele zorg werd onderstreept.

Gehoord

Onderstaande uitspaken werden gehoord in de aanloop naar het congres en op de dag zelf:

"Is een interculturalisatie niet eerder een ideologie dan een strategie?"

"Diversiteit is vertrouwder geworden; we zijn aan elkaar gewend geraakt."

"Interculturalisatie moet waken voor verdamping."

"Dit werk vereist passie."

"Managers zijn nog steeds kleurenblind."

"Zo'n dag is net een warm bad, broodnodig!"

"Nederland loopt achter bij de rest van Europa. Raar dat zorgverlening niet vanzelfsprekend intercultureel is."

 Publicatiedatum: 1 juli 2009 14:01 uur
 

 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.